Voorstelling: de Brazilianen van Anderlecht

WOENSDAG, 13 JULI 2011, 13:56 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Samuel is niet de enige Braziliaan in de kern bij Anderlecht dit seizoen. Met z'n vijven zijn ze: Kanu, Reynaldo, Diogo, Fernando en Samuel. Sport/Voetbalmagazine pakt vandaag uit met een portret.


Rubenilson ‘Kanu’ dos Santos da Rocha

Aanvallende middenvelder. Geboren op 23 september 1987. 1m90 en 86 kg. Linksvoetig. Bij Anderlecht sinds zomer 2007.

Luiza de Melo (begeleidster en tolk van de Brazilianen op Anderlecht): "Lange tijd zat het bij hem in zijn kopje fout, zowel op als naast het veld. Toen hij in 2008 in België arriveerde, veranderde hij van vriendin zoals van onderbroek, het was elke dag feest."

"Zijn uitleenbeurt aan Cercle Brugge in 2009 heeft hem doen inzien dat hij enkele zaken moest veranderen. Hij heeft veel te danken aan Glen De Boeck . Die heeft hem zwaar doen afzien met het opleggen van straftrainingen en boetes."

"Op sportief vlak boekte hij eveneens progressie: van een wisselspeler werkte hij zich op korte tijd op tot een min of meer vaste waarde in de basiself. Hij aast op de positie van nummer tien, niet voor niets zijn shirtnummer bij Anderlecht."

"Voor de bende Brazilianen die nu bij Anderlecht neerstrijkt, geldt hij eigenlijk als grote broer ... Dat kon je je drie jaar geleden moeilijk indenken."

Reynaldo dos Santos Silva

Aanvallende middenvelder. Geboren op 24 augustus 1989. 1m72 en 63kg. Rechtsvoetig. Bij Anderlecht sinds zomer 2008.

Denis Viane (ex-ploegmaat bij Cercle): "Reynaldo maakt bijna altijd acties vooruit en met zijn creativiteit creëert hij ruimte voor zijn ploegmaats. Je merkte dat veel verdedigers moeite hadden om hem te bespelen, door zijn combinatie van snelheid en techniek. Bovendien heeft hij een goede voorzet."

"Hij heeft af en toe nog last met het uitkiezen van zijn momenten, al heeft hij bij Cercle al beter geleerd wanneer je een actie kan maken en wanneer je simpel moet spelen. Ik vind bovendien dat zijn rendement nog omhoog moet, daarmee bedoel ik: meer doelpunten en assists. Het is een man van flitsen."

"Reynaldo komt het best tot zijn recht op de flank, zolang je hem maar de nodige ruimte geeft om te zwerven. Zoals bij de meeste Brazilianen moet je hem af en toe bij de les houden. Vooral in defensief opzicht, al heeft hij ondertussen ingezien dat je ook bij balverlies taken te vervullen hebt."

Fernando Canesin Matos

Aanvallende middenvelder. Geboren op 27 februari 1992. 1m76 en 68kg. Rechtsvoetig. Bij Anderlecht sinds zomer 2009.

Geert Emmerechts (coach beloften Anderlecht): "Canesin is een crème van een jongen. Je moet niet veel tegen hem zeggen, hij heeft aan één opmerking genoeg. Ik hoop echt dat hij het maakt in de het A-elftal. Op training geeft hij zich altijd honderd procent, daar hoef je hem niet voor aan te porren.

"Ook daarbuiten is hij gefocust. Zo nam hij zelf het initiatief om Franse taalles te volgen. Hij zal ook nooit excuses inroepen. Zo heb ik pas onlangs via onze website vernomen dat zijn vader gestorven is, vlak voor hij naar Anderlecht kwam. Daar heeft hij nooit iets over gezegd."

"Bij de beloften gebruikte ik hem vooral centraal achter de spitsen in een aanvallende rol. Maar met zijn snelheid en zijn ongelooflijke volume - hij kan blijven lopen - kan hij ook op de rechts- of linksbuiten tot zijn recht komen. Zijn grootste kwaliteit is zijn snelheid bal aan de voet. Hij kan met één beweging twee of drie man passeren."

"Persoonlijk vind ik het nog een beetje te vroeg voor de A-kern, al toonde hij eind vorig seizoen tegen Lokeren dat hij het niveau van eerste klasse zeker aankan. Alleen betwijfel ik of hij al klaar is om een heel seizoen de strijd in de A-kern aan te gaan."

Diogo Silvestre Bittencourt

Linksachter. Geboren op 30 december 1989. 1m76 en 77kg. Linksvoetig. Bij Anderlecht sinds zomer 2011.

Albert Martens (scout Anderlecht): "Ik zag Diogo voor het eerst aan het werk op het WK U20 in Egypte twee jaar geleden. Als linksachter viel hij meteen op door zijn goede techniek en zijn grote volume. Hij zorgde vaak voor gevaarlijke infiltraties op de linkerflank."

"Defensief staat hij zijn mannetje, al kan hij soms iets te driftig zijn of in de clinch gaan met de scheidsrechter. Het is een persoonlijkheid en geen gemakkelijke jongen, aan Anderlecht om hem de juiste begeleiding te geven."

"Normaal gezien is een dergelijke speler onhaalbaar voor een Belgische club. Diogo haalde toch telkens de nationale selecties van de U17, U19 en beloften van Brazilië. Enkele jaren geleden was hij veel te duur voor ons, uit Spanje en Italië werden er bedragen tot 5 miljoen euro voor hem geboden."

"We kunnen hem nu voor een betaalbare prijs een jaar huren. Maar als we daarna de optie lichten moet er serieus geld op tafel gelegd worden. We spreken hier dan niet van 500.000 euro. Het is een jongen die internationaal zijn waarde heeft."

Bron: Sport/Voetbalmagazine



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.