Luis Oliviera: de enige geslaagde Braziliaan

WOENSDAG, 13 JULI 2011, 14:52 - Garrincha
Logo Anderlecht-Online

Het huwelijk tussen Anderlecht en Brazilië bleek in het verleden niet echt succesvol. De enige Braziliaan die er in slaagde zich door te zetten bij Anderlecht was Luis Oliviera. De rest faalde. Een overzicht.


De eerste Braziliaan die Anderlecht naar Belgïë haalde, was Moyses Dos Santos in 1964. In twee seizoenen bleef zijn optreden beperkt tot drie bekermatchen. Nadien speelde hij nog voor Crossing Schaarbeek (1966-67) en AA Gent (1967-71). Eén jaar na Moyses belandde Wantuil Da Trindade in België. In twee seizoenen tijd kwam hij 7 keer in actie.

De derde Braziliaan die bij Anderlecht landde was international Antonio de Godoy Elizeu. Nog voor het einde van het seizoen zat hij terug in Brazilië, maar hij had Europees wel gescoord tegen Akademik Kopenhagen.

Oliviera top, opvolgers flop

Na Elizeu wachtte Anderlecht meer dan vijftien jaar alvorens zich nog eens te wagen aan een Braziliaanse versterking, maar deze keer was het wel raak. Tussen 1987 en 1992 speelde Luis Oliviera Barosso 134 matchen en maakte daarin 44 doelpunten. Het leverde hem een lucratieve transfer naar Cagliari op.

Het succes van Oliviera zorgde dat hoofdscout Paul Courant in 1994 nog drie jonge Brazilianen naar Anderlecht leidde: Aginaldo, Caté en Toninho. Amper enkele weken later keerden ze alweer terug naar Brazilië.

Een jaar later volgde een nieuwe ruwe diamant: Reinaldo Rosa Dos Santos. Ook zijn komst werd echter geen succes. Reinaldo bleef slechts één seizoen en speelde daarin twee wedstrijden. Paars-wit verkocht hem daarna aan Palmeiras.

De recente instroom

Na Reinaldo wachtte Anderlecht opnieuw lange tijd om een volgende Braziliaan aan te trekken. In januari 2007 streek Felipe Aliste Lopes neer in Brussel. Na een halfjaar verdween hij zonder veel ophef te hebben gemaakt. Hetzelfde geldt voor Triguinho die in juni van dat jaar arriveerde. Ook hij bleef maar een half seizoen en kwam tot geen enkele speelminuut.

De jaren daarna haalde Anderlecht nog verschillende jonge talenten naar België. Reynaldo, Kanu en Fernando Canesin Matos lijken zich nu te kunnen doorzetten. Renan Felipe Boufleur, de Kaka-look-a-like die in 2009 arriveerde, slaagde hier niet in. Het voorbije half jaar werd hij uitgeleend aan derdeklasser Union en zijn contract bij Anderlecht wordt niet verlengd.

Bron: Sport/Voetbalmagazineanderlecht-online forum