Samuel: "Mijn familie wacht op mijn steun"

VRIJDAG, 29 JULI 2011, 15:27 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Zijn komst ging gepaard met veel scepsis, maar tijdens de voorbereiding bleek dat Samuel misschien de voetballende verdediger is waar Anderlecht naar zoekt. Het Laatste Nieuws sprak met de Braziliaan. Maak kennis met Samuel.


De 25-jarige Samuel is met Anderlecht aan zijn tweede Europese club toe. Zijn verblijf bij Werder Bremen werd geen succes. "Ik had geen makkelijke tijd. Ik was alleen en raakte na een maand ook nog eens geblesseerd aan de dij. Toen ik weer fit was, wou de coach me op de linkerflank uitspelen, terwijl ik daar nooit gevoetbald had", zo vertelt Samuel.

"Centraal had hij met Mertesacker, Prödl en Silvestre volk genoeg. Zes weken voor het einde van het seizoen was het duidelijk dat ik geen speelkansen zou krijgen, toen ben ik in onderling overleg met de club vertrokken. Gelukkig is Anderlecht toen gekomen."

Anderlecht volgde Samuel al twee jaar. Deze zomer lukte het eindelijk om hem in te lijven. "Bij Joinville en zeker bij Sao Paulo had ik goede contracten. Ik zat daar goed en voelde niet de behoefte om weg te gaan. Eind vorig jaar vond ik dan dat ik de stap naar Europa maar moest wagen. Nu wil ik hier absoluut slagen. Ik heb er de leeftijd voor en Anderlecht is een goeie club."

Mandekking versus zone

Door de blessure van Mazuch wordt Samuel vanavond in de basis verwacht. "Misschien wel, maar ik zal hard moeten werken om dat te blijven. Met Mazuch, Seck en Juhasz lopen er nog flink wat centrale verdedigers met kwaliteiten rond", aldus Samuel.

"Ik vind dat Mazuch en Juhasz een beetje op mekaar lijken. Met hen voel ik me heel complementair. Het is wel wat aanpassen. In Brazilië speelden we meestal met een driemansdefensie, soms met twee. Maar altijd mandekking, terwijl hier in de zone wordt gevoetbald."

Communiceren met zijn collega's is alvast geen probleem. "Safari spreekt ook Portugees. Zijn vrouw is half Braziliaanse en half Chileense. Dankzij haar spreekt Behrang Spaans en Portugees. De voetbaltermen ken ik ook al: ici, avant, derrière. Het is vooral een kwestie van goed geconcentreerd blijven. De rest komt wel, want ik volg intussen Franse les."

Voetballen voor familie

Zoals veel Brazilianen is Samuel een familieman. Dat zijn vrouw en dochtertje van vier maanden nog in Brazilië zijn, valt hem soms zwaar. "Zij wonen nog in Joinville, helemaal in het zuiden van Brazilië, in de deelstaat Santa Catarina. Ik mis hen, maar ben hier wel gelukkig. Ik ben hier goed opgevangen. Anderlecht is een club met een goeie structuur en infrastructuur."

Dat Anderlecht vijf Brazilianen telt, is ook mooi meegenomen. "Buiten de club doen we veel dingen samen. We gaan vaak samen eten. Het is een voordeel dat Kanu en Reynaldo hier al een tijdje zijn, zij kennen alles. En Diogo ken ik van in Brazilië, wij hebben samengespeeld bij Sao Paulo. Ik als centrale verdediger, hij als linksback."

Braziliaanse voetballers hebben vaak erg verschillende achtergronden. Fernando komt uit een relatief welgesteld gezin, Kanu kende een moeilijke jeugd. Hoe zit het met Samuel? "Ik wil niet alles vertellen, maar je mag wel weten dat ik uit een gezin van arme mensen kom. Ik ben de enige van een grote familie die goed zijn brood verdient. Mijn familie bestaat uit eenvoudige mensen, ze wachten op mijn steun. Ik zal ze ook helpen."

Bron: Het Laatste Nieuws



anderlecht-online forum