Anderlecht verliest aansluiting met top 4 na gelijkspel

ZONDAG, 18 OKTOBER 2020, 22:49 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog maar eens een voorsprong te grabbel gegooid in een thuiswedstrijd. Tegen een vinnig en goed OHL stond het aan de rust wel 2-0 voor, maar de Leuvenaars slaagden er nog in om een gelijkspel uit de brand te slepen. Dat gelijkspel is niet onverdiend te noemen, maar als je tegen een promovendus een dubbele voorsprong niet met succes kan verdedigen, is het duidelijk dat aansluiting vinden met de top 4 zeer moeilijk zal worden.

Anderlecht begon met Nmecha op links en Tau op rechts. Bij de opbouw nam Kana centraal plaats in de defensie. Veel kansen leverde dit echter niet meteen op. Nmecha schoot net naast en Mykhaylichenko trof de benen van doelman Romo. OHL kwam voor het eerst dreigen na 20 minuten, maar Delcroix kon de gevaarlijke bal in hoekschop verwerken. Dit was een voorbode van een sterke Leuvense periode. Anderlecht had moeite met de diepe ballen die OHL tussen de defensie en het middenveld dropte. Henry trof het zijnet, Sowah dreigde en uit een van de vele hoekschoppen belandde een vluchtschot van De Norre niet zo ver naast.

Anderlecht had het niet makkelijk, maar onder impuls van Verschaeren probeerde het de bakens te verzetten. Een rommelige fase in het strafschopgebied leidde tot geen concrete poging, maar een paar minuten later kwam Anderlecht toch op voorsprong. Na een lange bal van Kana zorgden Tau en Murillo ervoor dat Verschaeren de bal centraal kreeg in het strafschopgebied. De Rode Duivel trok de trekker meteen over. Net voor rust snelde Tau richting doel, maar de hoek werd te schuin. De Zuid-Afrikaan zou echter toch nog kunnen juichen voor rust. Mykhaylichenko onderschepte een bal en bediende Tau die veel vrijheid kreeg. De pocketaanvaller kopte de 2-0 tegen de netten.

OHL besloot na rust nog niet om de handdoek in de ring te gooien. Het zette zich door en in minuut 52 stak Anderlecht dan nog eens een flinke hand toe. Op een vrije trap verdedigde Tau zwak en Duplus kreeg de 2-1 in verpakking aangeboden. Anderlecht kreeg weinig voor elkaar en OHL bleef op de loer. De thuisploeg toonde zich nog een keer rond minuut 68 met enkele mooie acties, maar pogingen van Nmecha en Verschaeren werden afgeblokt. Aan de overkant verwerkte Van Crombrugge een Leuvense kans in hoekschop. Een kwartier voor tijd kopte Murillo op hoekschop Anderlecht bijna op 3-1, maar ook in de herneming kon de Panamees niet succesvol besluiten. OHL was al een tijdje minder gevaarlijk, maar kwam vijf minuten voor de reguliere speeltijd toch op gelijke hoogte. Een verre poging van Maertens week af en belandde in doel.

Het slot van de wedstrijd bleef boeien. Anderlecht leek een penalty te krijgen voor handspel, maar Van Driessche keerde zijn kar nadat hij op het scherm was gaan kijken. Nochtans kreeg Tshimanga al vallend duidelijk een voorzet van Tau tegen de arm. Dat dit niet vrijwillig hoeft te gebeuren om een penalty te krijgen, zagen we al eerder dit seizoen. Van Driessche gunde Anderlecht ook geen hoekschop. In de toegevoegde tijd had OHL bijna nog de zege beet, maar de poging van nieuwkomer Tamari strandde op de verste paal. Ook Anderlecht was nog gevaarlijk. De ingevallen Bundu trof van schuin het zijnet.

Zo verliest Anderlecht weer kostbare punten in een thuiswedstrijd. In tegenstelling tot Moeskroen en Eupen speelde OHL echter wel goed mee en was het minstens de evenknie van Anderlecht. Anderlecht verliest de top-4 uit het vizier en zakt weg naar de middenmoot. Het mag vrijdag aan de bak in de voor Paars-wit vaak lastige uitwedstrijd in Kortrijk. Mits nieuw puntenverliest dreigt de 'tweede kolom' van de rangschikking. Anderlecht kan de beker maar best zeer ernstig nemen dit seizoen.

Score: 2-2
Goal(s): 1-0 Verschaeren (38'), 2-0 Tau (44'), 2-1 Duplus (52'), 2-2 Maertens (84')

Anderlecht:Anderlecht: Van Crombrugge, Murillo, Miazga, Delcroix, Mykhaylichenko, Kana, Cullen, Verschaeren (85' Bundu), Tau (90' Vlap), Dimata (72' Zulj), Nmecha
OHL:Romo, Duplus, Kotysch, Tshimanga, Ngawa (64' Tamari), De Norre, Malinov (77' Hubert), Sowah, Mercier (90' Allemeersch), Maertens, Henry

Geel: Malinov (7'), Dimata (34'), Kotysch (57')

Scheidsrechter: Bram Van Driessche
Stadion: Lotto Park