Safari: “Messi kon niet scoren tegen mij”

VRIJDAG, 5 AUGUSTUS 2011, 12:52 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Met Behrang Safari heeft Anderlecht een echte wereldburger in zijn kern. In Teheran geboren vluchtte hij als kind naar Zweden omdat zijn vader in Iran de doodstraf riskeerde. In Het Nieuwsblad spreekt hij vandaag over zijn leven.


Iran

“Ik ben geboren in de Iraanse hoofdstad Teheran. Mijn vader had er een mooie kantoorjob, maar er heerste ook oorlog tussen Iran en Irak. Als late twintiger werd mijn vader plots opgeroepen voor het leger. Hij moest gaan vechten aan het front, maar het was een smerige oorlog. Veel mannen kwamen nooit meer terug. Mijn pa wilde dan ook koste wat het kost bij zijn gezin blijven, maar dat mocht niet.”

“De enige manier om aan die legerdienst te ontsnappen, was illegaal het land uit vluchten. Simpel was dat niet. Hij moest smokkelaars heel wat geld betalen voor valse paspoorten en het was een riskante onderneming. Wie gepakt werd, riskeerde de doodstraf voor landverraad.”

“'Mijn vader trok naar Zweden omdat je daar indertijd makkelijk asiel kreeg en zijn gezin hem daar na een jaar al kon vergezellen. Toen ik twee jaar was, ben ik dan ook met mijn moeder Hanna en broer Benham naar Zweden geëmigreerd. Ik ben er maar één keer terug geweest, toen ik veertien jaar was.”

Zweden

“'In Zweden woonden we eerst drie jaar in het kleine dorpje Höganäs. Ik voel me soms nog een vreemdeling in Zweden, maar mijn ouders pasten zich goed aan. Ze leerden de taal en gingen een liberaler leven leiden. De strikte regels van de Islam volgden we niet meer, maar ik spreek wel nog Perzisch.”

“'Toen ik vijf jaar was, zijn we verhuisd naar Lund en daar sloot ik me aan bij een voetbalclub. Voetbal is mijn passie, hoewel ik ook judo en basketbal heb gedaan. In judo was ik niet goed, maar in het basketbal was ik een snelle point guard. Op mijn 14de mocht ik gaan testen bij eersteklasser Malmö. In het midden van het seizoen was ik echter niet beter dan de spelers die ze al hadden en ik werd teruggestuurd.”

“Ik heb mijn droom echter nooit opgegeven. Toen de jeugdploeg van Malmö een vriendenmatch tegen Lund kwam spelen, vroeg ik onze trainer of ik nog eens mocht meedoen met de beloften. Ik loog dat ik nog eens met mijn jeugdvrienden wilde voetballen, maar in werkelijkheid wou ik me opnieuw tonen aan Malmö. We verloren met 10-1, maar als linksmidden speelde ik een sterke wedstrijd. Enkele weken later kon ik een jeugdcontract tekenen bij Malmö.”

“Ik ben het bewijs dat je nog een mooie carrière kunt maken als je op je 17de nog in vierde klasse zit. Ik zeg aan jeugdvoetballers altijd dat ze niet mogen denken aan geld, maar wel aan plezier maken. Mijn ouders hebben me ook nederig opgevoed. Mijn vader is nu buschauffeur in Kopenhagen. Dankzij de brug tussen beide landen is het maar 40 minuutjes rijden vanuit Malmö.”

Zwitersland

“'Ik heb drie seizoenen bij Malmö gespeeld en toen wilde ik mijn contract niet meer verlengen. Wie in Scandinavië voetbalt, droomt ervan om naar centraal Europa te komen. Via de Zweedse verdediger Majstorovic kon ik naar het Zwitserse FC Basel. Om eerlijk te zijn: ik kende niets van die club, maar het bleek de beste keuze uit mijn leven.”

“Met Basel won ik twee titels en een beker en was ik twee keer actief in de Champions League tegen teams als Bayern München en Barcelona. Tegen Barça verloren we thuis 0-5. Messi was mijn moeilijkste tegenstander ooit, maar hij scoorde niet van op mijn linkerkant. Dankzij die prestaties veroverde ik ook een plaats in de Zweedse nationale ploeg.”

België

“Bij Anderlecht ben ik nu al goed geïntegreerd op en naast het veld. Dat lukt ook beter als je vijf talen spreekt. Ik spreek Zweeds, Perzisch, Engels, Duits en Spaans. Ik wil hier in België ook Frans leren. Soms is het wel verwarrend. In een Brussels restaurant bestelde ik onlangs mijn eten in het Duits. Mijn vriendin Ivana studeert ook graag talen. Straks gaan we in een huis wonen in het Brusselse.”

Chili en Brazilië

“Mijn vriendin Ivana heeft anders ook een Braziliaanse vader en een Chileense moeder. Ze is wel in Zweden geboren en we kennen elkaar vanop school in Lund. Onze liefde is langzaam gegroeid. Zelf ben ik nog niet in Zuid-Amerika geweest, maar Ivana reisde al vaker naar Brazilië. Ooit ga ik er ook naartoe. Liefst voor het WK 2014, als ik goed gepresteerd heb met Anderlecht.”

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.