Jan Koller zegt voetbal vaarwel

WOENSDAG, 17 AUGUSTUS 2011, 09:00 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Oud-Anderlecht-spits Jan Koller stopt met voetballen. De intussen 38-jarige Tsjech speelde tussen 1999 en 2001 in het Astridpark, won de Gouden Schoen en kende er grote Europese successen.


Anderlecht haalde Koller in juni 1999 weg bij Lokeren, waar hij net topschutter was geworden, voor de recordsom van 120 miljoen Belgische Frank, zo'n 3 miljoen euro. Ook in Brussel bleef de 2,02 meter grote Tsjech vlot scoren. In twee seizoen tijd deed hij het leer 43 keer tegen de netten belanden in 65 wedstrijden.

In zijn eerste jaar speelde hij meteen kampioen bij Anderlecht. Met Tomasz vormde hij een gouden aanvalskoppel. Het seizoen erna schitterde paars-wit in de Champions League. Onder impuls van het koppel Koller-Radzinski werd thuis gewonnen van Manchester United, Dynamo Kiev, PSV, Lazio Roma en Real Madrid. Anderlecht strandde uiteindelijke in de tweede poulefase.

Dit topseizoen leverde Koller een toptransfer op. Borussia Dortmund legde 12 miljoen euro op tafel om de boomlange aanvaller binnen te halen. Ook in Dortmund vond Koller snel zijn draai. Hij blijft er vijf seizoenen en scoort er 59 keer in 138 matchen. Op zijn 33e verlaat hij Dortmund voor Monaco. Daarna volgden nog Nurnberg, Krylia Sovetov Samara en Cannes.

Bij deze laatste club hangt hij nu de schoenen aan de haak. Koller sukkelt met een kuitblessure en bovendien degradeerde Cannes omwille van finaciële problemen van de Franse derde klasse naar de vierde klasse. In zijn imposante carrière speelde Koller ook 91 interlands voor Tsjechië, waarin hij 55 keer scoorde.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.