Het Amerika-gevoel van Sacha Kljestan

MAANDAG, 5 SEPTEMBER 2011, 09:03 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Sacha Kljestan speelt morgen met de Verenigde Staten een vriendschappelijke wedstrijd tegen België. Voor Het Nieuwsblad reden genoeg om eens te peilen naar de Amerikaan in Kljestan, de zoon van een Joegoslavische immigrant.


Basketball, baseball en American football

"Ik ben een grote NBA-fan. Hier in België bekijk ik zoveel mogelijk matchen, maar door het tijdsverschil zijn er veel wedstrijden na middernacht. Alleen na een wedstrijd van Anderlecht sta ik ervoor op. Vroeger was ik een grote fan van de LA Lakers omdat ik gek was van Shaquille O'Neal."

"Zoals zowat elke Amerikaanse jongen heb ik tot mijn tien jaar ook baseball gespeeld. Als je met die sport bent opgegroeid, is het niet moeilijk om de regels te snappen, maar ik krijg het maar niet uitgelegd aan Europeanen. Ik volg die sport nog online en één keer per seizoen probeer ik naar de Los Angeles Angels tegen de New York Yankees te gaan kijken."

Hamburgers

"Fastfood is erg gemakkelijk en goedkoop. Daarom trekken vooral armere mensen naar ketens als MacDonalds of Kentucky Fried Chicken en dus worden ze snel dik. In Amerika kijkt niemand nog op van overgewicht of als er XXXXXL maten worden verkocht."

"Ik hou ook van hamburgers, maar ik probeer het gezond te houden. Ik ga meestal naar Five Guys. Dat zijn restaurants waar je ook burgers kan eten, maar ze gebruiken verse producten en ze worden klaargemaakt in een open keuken. Dat is veel gezonder."
High School Prom

"Toen ik afstudeerde in het middelbaar hadden we uiteraard een typisch Amerikaanse High School Prom. Ik weet nog dat ik de best geklede jongen op het feest was. Ik droeg een mooi zwart pak met een gouden das en mijn haar was toen nog erg lang. Natuurlijk had ik een mooie date. We dansten wat, maar het is niets geworden."

Conservatisme

"Wat mij wel opvalt op de Belgische radio en tv is dat je hier woorden en teksten hoort die je in Amerika nooit zou horen. Daar worden de fuck you's altijd weggebiept, maar dat hoort nu eenmaal bij de cultuur van het land. Ik spreek me niet graag uit over het Amerikaanse conservatisme, net als ik niet graag mijn mening geef over politiek of die typisch Amerikaanse predikanten."

Op krediet kopen

"Waar ik mij wel aan erger in de States is dat je alles kunt kopen op krediet. In de reclamefolders worden zaken aangeprezen door te zeggen hoeveel je maandelijks moet afbetalen en dat gaat van stofzuigers over wasmachines tot auto's. Ik ben van mening dat je alleen iets moet kopen als je er voldoende geld voor hebt en het niet moet aanschaffen als je het je niet kan permitteren. Dat brengt mensen in de problemen."

Amerikaanse sleeën

"Zo rijden veel mensen rond in een grote auto. Amerikanen kiezen voor luxe en veiligheid, terwijl bijna iedereen zich aan de snelheidslimieten houdt. (lacht) Ikzelf heb in Amerika ook een SUV van Lexus, maar dat is omdat ik een deal heb met dat merk en die wagen goedkoper kon krijgen. Anders interesseren auto's mij niet zo."

Beach boy

"Een mooi huis vind ik wel belangrijk. Samen met mijn Engelse vriendin Jamie Lee Darley heb ik in Californië een huis gekocht op 800 meter van het strand. Toen ik jong was, zat ik altijd op het strand, maar een beach boy zou ik mij niet durven noemen."

"Ikzelf heb ooit vijf minuten op een surfplank gestaan en toen was ik het beu. Het was veel te moeilijk, maar ik bewonder wel vrienden die de moed hebben om de golven te trotseren. Ook de typische surfkleren vind ik wel mooi."

Thanksgiving

"Ik mis Thanksgiving. Normaal vier ik dat Amerikaanse feest met mijn familie, maar nu zit ik in november altijd in België. Gelukkig zetten we hier de traditie voort. Vorig seizoen nodigden Jamie Lee en ik enkele andere Amerikaanse internationals uit en ook Nemanja Rnic was er. Natuurlijk eten we dan gevulde kalkoen. Zelf kan ik dat niet klaarmaken, maar mijn vriendin maakt het bijna net zo goed klaar als mijn moeder."

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.