Anderlecht ledigt kelk tot op de bodem met nederlaag

ZONDAG, 21 FEBRUARI 2021, 15:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft na een alweer dramatische vertoning met 0-2 verloren tegen Kortrijk. Het speelde een lamentabele eerste helft waarin Wellenreuther in het slot de 0-1 op een schotel presenteerde. Na rust kon de thuisploeg de bakens niet verzetten, ondanks een resem invallers. Kortrijk counterde zich makkelijk naar 0-2 via Gano. Anderlecht moet beseffen dat Play-off 1 halen te hoog gegrepen is en met dit niveau hoeft het zich ook niet al te veel illusies maken in de bekercompetitie.

De eerste helft van Anderlecht was ronduit dramatisch. Het begin was een voorbode voor wat zou volgen. Anderlecht maakt er namelijk stilaan de gewoonte van om een wedstrijd in slaapmodus aan te vatten. In de eerste minuut moesten Wellenreuther en Lissens al een kopbalgoal van Guye verijdelen. Even later kopte Gano van dichtbij over. Zonder Miazga, die veel luchtduels wint, kregen de torens van Kortrijk alle vrijheid. Het antwoord van de thuisploeg was heel flauw. Delcroix kopte naast op corner.

Na tien minuten had Kortrijk tien van de elf duels gewonnen. We durven de cijfers na de eerste helft niet eens te bekijken. Anderlecht speelde slordig, zonder intensiteit en zonder grinta. Het stapelde de misverstanden op en de spelers stonden met lood in hun schoenen op het plein. Kortrijk stond goed opgesteld en liet zich fysiek gelden. Selemani trapte net naast in de 34ste minuut. Anderlecht was op geen enkel ogenblik in staat om Ilic te bedreigen.

In de toegevoegde tijd trok Dewaele ten aanval. De flankspeler leek tegen de paal te trappen, maar toch gaf Visser een corner (Visser zag wel meer fouten over het hoofd in de eerste helft). Wellenreuther hield de kopbal wel tegen, maar loste de bal op een clowneske manier. Sainsbury maakte maar al te graag gebruik om de hoofdrol te spelen in de zoveelste aflevering van de Anderlechtse comedy capers dit seizoen. Hij tikte de bal met het hoofd simpelweg binnen.

Kompany had gerust zijn hele elftal na de rust kunnen vervangen, maar hij bracht enkel Ait El Hadj en Amuzu in voor Ashimeru en Bruun Larsen. Een eerste opening in de 53ste minuut werd verwerkt in corner. Na het uur begon Anderlecht voor het eerst Kortrijk een beetje (voorzichtig uitgedrukt) achteruit te drukken, maar dat bleek van hele korte duur. Enkele corners leverden niets op, maar dat zijn we ondertussen al gewoon. De slaapverwekkende vertoning werd opgeschrikt door een mooi vluchtschot van Selemani in de 70ste minuut. Wellenreuther was nu wel bij de les.

Na 73 minuten leek de wedstrijd gespeeld. De ingevallen Chevalier lanceerde Gano, Delroix miste zijn tussenkomst, en de aanvaller van Kortrijk omspeelde Wellenreuther makkelijk om de score te verdubbelen. Op minder dan tien minuten voor tijd werd een schot van Amuzu afgeblokt. Gano kopte nog eens naast van dichtbij. En opgelet! In de 85ste minuut kreeg Sardella warempel de eerste echte kans van Anderlecht in twee wedstrijden. De verdediger trapte echter wild over. In de 89ste minuut maaide Sainsbury Amuzu nog neer die op weg naar doel leek, maar Visser vond geel voldoende. Dauda mikte de vrije trap net naast.

Anderlecht verloor vanmiddag verdiend voor het eerst op eigen veld dit seizoen van een slim en fysiek sterk Kortrijk dat zijn sterke punten makkelijk kon uitspelen. Dit Anderlecht kwam gewoon op alle vlakken tekort vanmiddag. We vragen ons wel af waarom Miazga tegen de fysiek sterke aanvallers van Kortrijk op de bank zat.  En als je al op Dauda moet rekenen als invaller, die als verhuurde speler alle hoeken van Europa heeft gezien, zegt dat genoeg over de (offensieve) armoede van deze kern. De blessure van Van Crombrugge lijkt Anderlecht ook alsmaar zuurder op te breken. Wellenreuther gaat te vaak opzichtelijk in de fout en dat kostte de ploeg al wat punten.

Deze nederlaag is uiteraard een dikke streep door de rekening. Met dit niveau en de aankomende tegenstanders zal het vooral een zaak zijn om Play-off 2 nog te halen. De beker lijkt de enige vluchtweg voor Anderlecht naar succes dit seizoen, maar ook dat wordt een loodzware opgave. Toch wel opmerkelijk, want nog niet lang geleden boekte deze ploeg een mooie overwinning in Genk met bovendien mooi voetbal. Het verhaal van die ene zwaluw en de lente, aldus ...