Hoe ziet de Conference League, RSCA's meest realistische doel, eruit?

DINSDAG, 16 MAART 2021, 22:15 - Skyhawk
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Na de bekeruitschakeling is het broodnodige Europees voetbal weer een serieuze stap verder weg. De scenario's om alsnog Europees te halen, zijn inmiddels gekend. De kans dat Anderlecht echter in de nieuwe, onbekende Conference League terecht komt is reëel. Maar wat is die nieuwe comepetitie; onze nieuwe doelstelling; nu (zonder het vel van de beer al te willen verkopen)?

Vroeger bestonden er drie Europese competities: Europacup I (nu Champions League), Europacup II (niet meer bestaande Beker der Bekerwinnaars) en Europcup III (UEFA Cup, nu Europa League). Met de Conference League komt er dus terecht een derde Europese competitie op de proppen. 

Kwalificatierondes
Om te kwalificeren, worden clubs onderverdeeld in een kampioenenspoor en een niet-kampioenenspoor. Er zijn drie voorrondes en een play-off voorzien. Opvallend is dat geen enkele club van de 184 startende clubs zich rechtstreeks kan plaatsen voor de Conference League. Uiteindelijk eindigen we met volgende verdeling:

  • 17 teams komen uit het niet-kampioenenspoor
  • 5 teams komen uit het kampioenenspoor
  • 10 teams stromen in uit de verloren Europa League play-offs

'Match fomat'
Eens in de poulefase, speelt een ploeg zowel uit als thuis tegen drie andere ploegen. Er zijn 8 poules en dus 32 teams in het totaal. Na de poulefase, is er een kwalificatieronde voor de knock-outs voorzien. Hierin spelen de acht tweedes van de Conference League poules tegen de acht derdes uit de Europa League poules. De acht winnaars gaan door naar de effectieve knock-outs, samen met de winnaars van de poules van de Conference League. Het gaat hierbij om met heen- en terugmatchen. De winnaar van de finale (in Tirana) is rechtstreeks geplaatst voor de iets hoger aangeschreven Europa League. 

De UEFA ranking bepaalt het maximaal aantal deelnemers per land:
  • Top 5 van de Europese landen: 1 deelnemer
  • Positie 6-15: 2 deelnemers
  • Positie 16-50: 3 deelnemers
  • Lager dan positie 50: 2 deelnemers

België is na verschillende magere Europese jaren, teruggevallen op de ranking naar een negende plaats. Maar de eerste achtervolger, Oostenrijk, staat dicht in de buurt. Dit betekent dat onze kampioen naar de Champions League gaat en de tweede de voorronde ervan speelt. De bekerwinnaar moet vanaf volgend seizoen de laatste voorronde van de Europa League spelen. Bij verlies, dient de Conference League als opvangnet. De nummer drie speelt de voorlaatste voorronde van de Conference League. Het vijfde ticket, voor de winnaar van de match tussen de nummer 4 en de winnaar van play-off II, geeft eveneens recht op de tweede kwalificatieronde van de Conference League.

Over welke tegenstanders spreken we dan?
Voor Engeland gaat het om de winnaar van de League Cup, tenzij die zich via de competitie plaatst voor Europees. Dan wordt het de nummer zes of zeven (afhankelijk van het resultaat van de FA Cup). Dat kan dus, kijkend naar het klassement, Liverpool, Everton of Tottenham zijn. Voor de andere toplanden gaat het om de nummer zes, zoals bijvoorbeeld Real Betis, Bayer Leverkusen of AS Roma. In Frankrijk gaat het om de nummer vijf, momenteel Marseille.
Kijken we naar de volgende categorie, dan zien we dat het gaat om hoger gerangschikte clubs in hun competities. In sommige landen, zoals Nederland, is er een play-off voorzien. Een tegenstander zoals AZ of Feyenoord behoort tot de mogelijkheden. Maar ook Benfica, Trabzospor, Kopenhagen, Lokomotiv Moskou e.d. staan momenteel in hun thuislanden op een Conference League plaats. Al bij al een fraai lijstje, maar ook een aantal verliezers van de Europa League play-offs stromen nog in. 
Zakken we nog een categorietje, dan ogen de tegenstanders minder fraai en krijg je ploegen zoals de vice-kampioen van Litouwen bv.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.