Nieuwe ideeën over de hervorming van ons voetbal

WOENSDAG, 1 DECEMBER 2004, 16:23 - D.A.B.
Anderlecht-Online No Image Found

Ivo Belet en Dirk Claes, respectievelijk europarlementslid en volksvertegenwoordiger voor de CD&V, hebben een aantal initiatieven voorgesteld om de instroom van goedkope buitenlanders, ten nadele van de eigen jeugd, tegen te gaan.


"De inkomensgrens voor voetballers en trainers uit landen buiten de Europese Economische Ruimte moet opgetrokken worden voor wie in eerste en tweede klasse werkt. Die grens willen we optrekken van 61.632 naar 154.080 euro. In Nederland gaat het zelfs om 401.715 euro", legden de politici uit op een persconferentie.

Ivo Belet en Dirk Claes willen ook 'het fiscale gunstregime voor buitenlandse spelers' afschaffen. Daarvoor zal dan wel partijoverschrijdend overleg nodig zijn. Buitenlanders betalen namelijk in ons land minder belastingen dan de Belgen.

"Ook op Europees niveau willen we ingrijpen", zegt Belet, die zetelt in de Europese commissie voor Media en Sport. "De Uefa is namelijk ook bezorgd over de jeugdopleidingen. Op het scheidsrechtersblad moeten minstens zes van de 18 spelers opgeleid zijn in eigen land: minimum 3 bij de club zelf, minimum 3 bij een andere."

Verder lanceerden ze nog een paar andere ideeën, waaronder de afschaffing van de fancard: "De occasionele supporter moet de dag van een match kunnen beslissen of hij gaat kijken. Zo kunnen we meer volk naar de stadions lokken."
Ook nog de federalisering van de bond: "We willen drie volwaardige 'regionale pools'. Zo kan de Vlaamse overheid werk maken van professionele vormingscentra."
Tenslotte wensen ze ook nog een 'raad van wijzen': "Een groep van experten die een allesomvattende hervorming moeten helpen doordrukken."

Ook Jean-Marie Philips, voorzitter van de Profliga, heeft een voorstel ontworpen. Hij wil de verkoop van de wedstrijden aan TV-stations hervormen. Hij heeft vijf pakketten klaar die elkaar aanvullen. Als elk pakket een afnemer vindt, zal de voetbalfan alle duels live kunnen bekijken, al moet voor 6 matchen wel betaald worden.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.