Anderlecht blijft steken op gelijkspel

DONDERDAG, 23 SEPTEMBER 2021, 22:51 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft zijn inhaalwedstrijd tegen Gent niet kunnen winnen. Het bleef 1-1 nadat het wel veel goede wil toonde om te winnen, maar te weinig verfijning toonde in de zone van de waarheid en nauwelijks tot kansen kwam. Gent wachtte af en miste voorin ook de nodige kwaliteit om toe te slaan op de counter.

Anderlecht begon met goede intenties en hield Gent op eigen helft. Het speelde vrij snel en zette hoog druk. Maar anderzijds ontbrak het aan de nodige vernuft om iemand in een kansrijke positie aan te spelen. Kouamé kreeg eens een verre bal van Verschaeren, maar de hoek was veel te scherp. Vanaf het half uur begon Gent de neus aan het venster te steken. Harwood-Bellis verdedigde goed op Depoitre en Cullens been was absoluut nodig om een doelpunt van Bezus te voorkomen. Enkele minuten later kwam Gent toch op voorsprong. Castro-Montes begon aan een donderdagse slalom en plaatste hard in doel. Anderlecht reageerde nog met een schot in het zijnet van Gomez.

Hoewel Anderlecht het meeste balbezit had, deed het daar nauwelijks iets mee. Murillo kreeg vaak de bal, maar de Panamees stond er vaak alleen voor, in tegenstelling tot de linkerflank waar Gomez en Refaelov soms nog voor gevaar zorgden. De afstand tussen Cullen-Olsson en de aanvallende linie was bovendien ook te groot.

Verschaeren haalde kort na rust uit met een laag schot naar de eerste paal, maar het duurde tot de 57ste minuut alvorens Anderlecht weer echt gevaarlijk werd. Gomez werd gevloerd in het strafschopgebied en Lambrechts wees naar de stip. Refaelov bracht Anderlecht op gelijke hoogte. De thuisploeg kon het momentum van de gelijkmaker echter niet benutten om Gent achteruit de drukken. Anderlecht kon zelfs van geluk spreken toen het plots heel veel ruimte liet en Gent verschillende tegensprikken heel slordig uitspeelde.

De wedstrijd zat al in de slotfase toen de aan de rust ingevallen Amuzu laag naar doel schoot in minuut 74. Gent loerde nog steeds op de counter en Van Crombrugge redde Anderlecht tien minuten voor tijd van een nieuwe achterstand door attent te zijn op een schot van Lemajic. De thuisploeg bleef ondertussen moeilijkheden ondervinden met het vinden van de juiste opening. Anderlecht gaf de moed nog niet op, maar invaller Zirkzee knoeide bij een doorbraak. Hij speelde Amuzu veel te laconiek aan zodat Bolat makkelijk kon ingrijpen.

Anderlecht toonde wel veel goede wil, maar dat was onvoldoende om een goed verdedigend Gent te kloppen. De thuisploeg had beter moeten doen bij enkele fases (vooral Zirkzee in de slotfase), maar ook Gent knoeide er op los toen Anderlecht te veel ruimte liet achteraan.

Zo mist Anderlecht de kans om negen op negen te halen en om naar de tweede plaats te springen. Het haakt door het punt de wagon wel aan bij een peloton ploegen op plaats drie, maar het zal zondag op Oostende opnieuw voor de zege moeten gaan, wil het de aansluiting met de top-4 niet opnieuw verliezen. De afstand tussen plaats drie en zeventien in de stand bedraagt immers amper 7 punten.