Anderlecht gooit zege weg in toegevoegde tijd

ZONDAG, 17 OKTOBER 2021, 15:43 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft de zege te grabbel gegooid in de toegevoegde tijd op STVV. Het leidde gevleid via twee strafschoppen met 1-2, maar kon de gelijkmaker uiteindelijk niet verhinderen. De late gelijkmaker is zeer zuur, maar Sint-Truiden voetbalde goed en kreeg heel wat kansen. Met vier op twaalf blijft Paars-wit hangen in het peloton. Met thuiswedstrijden tegen Beerschot en OHL, en de bekerwedstrijd in La Louvière, kan Anderlecht met niets minder dan drie zeges tevreden zijn.

Anderlecht had het niet onder de markt in de eerste helft. De eerste tien minuten waren heel zwak en na een minuut had de thuisploeg al kunnen scoren had Hana zijn controle niet gemist. Even later moest Van Crombrugge een schot uit de hoek zweven. Na een kwartier had Anderlecht 33% balbezit, maar plots kreeg het zelf een goede kans. Refaelov had meer kunnen doen, maar plaatste de bal te centraal. Meteen daarna moest Van Crombrugge opnieuw ingrijpen op een laag schot van Brüls.

Anderlecht kwam beter in de wedstrijd en er vielen heel wat kansen aan beide kanten. Voor Anderlecht miste Kouamé de beste mogelijkheid. Hij werd aangespeeld door Amuzu, maar de Ivoriaan mikte gewoon naast de bal. Zirkzee besloot net over de winkelhaak na een goede actie van Refaelov. Ondertussen had Hayashi nagelaten om te scoren uit twee grote kansen voor Sint-Truiden. De Kanaries bleven gevaarlijker en na 35 minuten trapte Bauer aan de tweede paal een grote kans in het zijnet. In het slot dreigde Anderlecht nog een keer via Refaelov. Voor STVV kon Hana nog naar doel koppen, maar de bal belandde naast. Anderlecht kreeg dus wel een aantal goede kansen, maar mocht toch vooral tevreden zijn dat het nog steeds 0-0 stond.

In de eerste minuut na rust werd Kouamé diep gestuurd. De loopactie van de Ivoriaan leek onhandig en hij duikelde over de armen van doelman Schmidt toen hij wilde passeren. Refaelov zette de penalty knap om. Paars-wit kon echter nauwelijks tien minuten genieten van de voorsprong. Het liet zich makkelijk wegdrukken en na een misverstand aan de zijlijn belandde de bal uiteindelijk bij Konaté die scoorde met een vluchtschot. Sint-Truiden bleef aandringen en Anderlecht hield geen bal meer in de ploeg. Kompany reageerde en bracht net na het uur Verschaeren en Raman voor Refaelov en Zirkzee.

Twintig minuten voor tijd dreigde Anderlecht nog een keer, maar Kouamé werd afgevlagd voor buitenspel. STVV reageerde met een kopbal op de bovenkant van de lat op hoekschop. Een kwartier voor tijd ging Raman theatraal neer in het strafschopgebied. De VAR stuurde Boucaut even later naar het scherm en hij wees opnieuw naar de stip. Gomez (die na rust op links speelde) zette ook deze penalty feilloos om. Anderlecht ging dus het slot in met een nieuwe voorsprong. Doelman Schmidt kwam zelfs al mee op corner in minuut 91'. Op een vrije trap van Brüls kreeg Leistner alle tijd van de wereld om de bal op de slof te nemen. Harwood-Bellis probeerde de bal nog te ontzetten, maar die belandde in doel waardoor STVV alsnog een gelijkspel uit de brand sleepte.

Net zoals vorig seizoen verliest Anderlecht punten in de slotfase, ook al was een zege misschien niet echt verdiend geweest. STVV kreeg heel wat kansen en toonde meer grinta om te winnen. Anderlecht koos zijn momenten en het was dan ook effectief gevaarlijk, maar het had de wedstrijd nooit onder controle en Sint-Truiden bleef de hele match door dreigen. Met thuiswedstrijden tegen staartploegen Beerschot en OHL moet Anderlecht zes op zes pakken, wil het in het spoor blijven van de top-4. En ondertussen zich ook liefst kwalificeren in de beker van België tegen amateurclub La Louvière. Er mag nu dus best wat druk op de ketel komen.

Score: 2-2
Goal(s): 0-1 Refaelov 47' (pen), 1-1 Konaté 56', 1-2 Gomez 78' (pen), 2-2 Harwood-Bellis (own) 90+4'

STVV:Schmidt, Konate, Cacace (88' Balongo), Hayashi (79' Keita), Hara, Bauer (82' Hashioka), Texeira, Lavalée, Durkin (82' Ito), Leistner, Brüls
Anderlecht:Van Crombrugge, Mykhailichenko, Harwood-Bellis, Hoedt, Gomez (90' Murillo), Cullen, Olsson (72' Ashimeru), Refaelov (63' Verschaeren), Amuzu (72' Ait El Hadj), Zirkzee (63' Raman), Kouamé

Geel: Schmidt 46'