Doelpunt Zirkzee volstaat voor zege

ZONDAG, 23 JANUARI 2022, 20:40 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met 0-1 gewonnen in KV Mechelen. Het speelde niet geweldig en na rust liet paarswit na om de voorsprong uit te breiden. Mechelen kon wel nauwelijks dreigen. Anderlecht doet een goede zaak in de strijd om de top 4.
 

Anderlecht startte zwak tegen een gehavend Mechelen (zonder Schoofs en met Storm op de bank), maar Van Crombrugge was bij de les om een korte terugspeelbal van Magallan onschadelijk te maken. Mechelen had het meeste balbezit, maar buiten een afzwaaier van Cuypers kwam het niet. Na tien minuten moest ook Thoelen snel uit zijn doel na een korte terugspeelbal. Anderlecht leek collectief niet echt in de match te zitten. Er werd achteraan weer veel zinloos rondgespeeld, regelmatig niet geheel zonder risico.

Na twintig punten stak Peyre een voet voor een poging van Raman, maar even later werkte Anderlecht zijn enige kans voor rust af. Zirkzee kapte zich knap vrij en trapte paars-wit op voorsprong. Kort voor het half uur trok Peyre aan Raman in het strafschopgebied, maar Boterberg zag er geen kwaad in. Vreemd genoeg was er van een VAR-interventie geen spoor te bekennen. Kompany maakte zich terecht boos, maar kreeg de gele kaart onder de neus. De betere periode van Anderlecht was snel weer voorbij, maar Mechelen was niet in staat om te dreigen.

Anderlecht kreeg kort na rust een paar halve kansen. Er was een afgeblokt schot van Gomez en daarna veroverde Cullen slim de bal, maar Raman besloot te centraal op Thoelen. Net voor het uur ook kreeg Zirkzee een goede kans, maar uit stand besloot hij te zwak en te centraal. Mechelen zorgde zelden voor concreet gevaar, maar na slecht uitvoetballen van Magallan dwarrelde een schot maar net naast. De gevaarlijkste poging van de Mechelaars uit de wedstrijd.

Er volgden nog kansen voor paars-wit. Op hoekschop kopte Magallan staalhard tegen de lat, terwijl een volgende aanval erg slordig werd uitgespeeld. Met nog twintig minuten op de klok moest Anderlecht het scenario van vorige week absoluut vermijden. Paarswit bleef maar kansen missen. De ingevallen Amuzu zag veel ruimte bij Zirkzee, maar hij besloot veel te nonchalant.

Vijf minuten voor tijd pakte Murillo een ietwat verwachte gele kaart waardoor hij geschorst is. Geen erg, de Panamees zit immers een tijdje in Amerika voor kwalificatiewedstrijden voor het WK. Olsson zal wel effectief moeten rusten tegen Cercle. De Zweed kreeg eveneens zijn vijfde gele kaart, ook voor tijdwinst. Verder viel er niets meer te beleven. Mechelen zat al een tijdje op het tandvlees en Anderlecht nam geen risico's meer. 

Anderlecht doet een goede zaak in de stand na puntenverlies van verschillende achtervolgers. Het kreeg trouwens voldoende kansen om ruim te winnen. Paarswit staat voor een drukke periode met veel matchen. Wie en hoe gaat de afwezigheid van Murillo worden opgevangen? Hiervoor vond Kompany dit seizoen terecht nog geen oplossing. Er is gewoon geen degelijke back-up voor Murillo in de kern. Wanneer en in welke conditie komt Kouamé terug van de Africa Cup? Het antwoord op de eerste vraag komen we woensdag alvast te weten in de thuiswedstrijd tegen Cercle Brugge.

Score: 0-1
Goal(s): 0-1 Zirkzee 23'

KV Mechelen:Thoelen, Bijker, Wouters, Walsh, Hairemans (Storm 72'), Druijf (Shved '62'), Cuypers, Mrabti, Peyre (Kaya 79'), Vanlerberghe, Vinicius Souza
Anderlecht:Van Crombrugge, Murillo, Magallan, Hoedt, Gomez, Cullen, Olsson, Refaelov (Delcroix 82'), Verschaeren (Ashimeru 82'), Zirkzee (Stroeykens 85'), Raman (Amuzu 74')

Geel: Kompany 28', Shved 69', Vanlerberghe 72', Murillo 84', Souza 88', Olsson 88'
Rood:

Scheidsrechter: Jan Boterberg
Stadion: AFAS Stadion