Eerste nederlaag meteen een feit

ZATERDAG, 30 JULI 2022, 18:06 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft geen goede beurt gemaakt bij zijn eerste uitwedstrijd. Het werd overklast door Cercle voor rust en na de snelle rode kaart voor Ishaq leek het helemaal een mission impossible te worden. Na rust kwam Anderlecht iets beter voor de dag, maar Amuzu miste de enige grote kans voor Paars-wit. Op een uitbraak scoorde Cercle dan toch de 1-0 een kwartier voor tijd. Een uitgeblust Anderlecht kon daarna geen vuist meer maken.

Cercle was duidelijk met een andere ingesteldheid op het veld gekomen dan vorige week. Het zette meteen hoog druk op de verdediging en flanken van Anderlecht. Dat leverde Ishaq al geel op na zes minuten. Anderlecht vond geen oplossingen en slaagde er niet om de bal ook maar even in eigen rangen te houden. Na twintig minuten werd een doelpunt van Cercle afgekeurd nadat er een (lichte) fout op Delcroix was gemaakt. Van Crombrugge stond daarna pal op een kopbal van Da Silva Lopes en op een vrije trap van Hotic.

Na het half uur ging het van kwaad naar erger. De VAR riep Boterberg naar het scherm waarop te zien was hoe Ishaq zijn elleboog gebruikte tijdens een vorige fase. Meteen rood voor de Nigeriaan wat misschien wat streng was, maar ook bij geel had hij het veld moeten verlaten. We willen de nieuwkomer nog niet meteen afschrijven, maar Ishaq lijkt vooral verdedigend nog niet klaar om de rechterflank voor zijn rekening te nemen. Terug naar de wedstrijd waar Trebel op een zoveelste corner van Cercle nog een bal op de lijn redde met een knappe beenreflex. Kon Anderlecht nog iets tonen na deze povere eerste helft?

Na rust kwam meteen Fabio Silva op het veld. Maar toch was het Cercle dat weer dreigde via Da Silva. In minuut 54 eindelijk een goede aanval van Paars-wit. Op links zette Raman voor naar de vrijstaande Amuzu die verrassend op de voorzet kopte. Zijn ietwat klungelige poging belandde op de lat. Enkele minuten later opnieuw Cercle dat voor gevaar zorgde. Hoedt stond op de juiste plaats om te ontzetten.

Twintig minuten voor tijd trapte Fabio Silva vanuit een scherpe hoek op doel. Cercle leek een beetje vermoeid en kon Anderlecht niet langer constant onder druk zetten. Net op dat moment sloeg Cercle toe via een uibraak. De ingevallen Sadiki liet zijn man lopen en met een beetje geluk kwam de bal bij Torres die in de korte hoek kon intikken. Anderlecht slaagde er niet meer in om de bakens te verzetten en hoewel het doelpunt toch nog een kwartier voor tijd viel, kon het niet meer voor gevaar zorgen.

Zo gaat Anderlecht bij zijn eerste uitwedstrijd meteen de boot in en vooral de manier waarop is niet echt om vrolijk van te worden. Paars-wit werd de eerste helft volledig door Cercle gedomineerd en grossierde in balverlies en overtredingen. De wisselvalligheid die de laatste seizoenen vaak terugkeert bij Paars-wit is nog niet verdwenen. Volgende week wordt meteen belangrijk met de uitwedstrijd in Estland en de competitiewedstrijd thuis tegen Seraing.