Invallers stuwen Anderlecht naar gelijkspel

ZONDAG, 4 SEPTEMBER 2022, 15:44 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht lijkt zich de laatste tijd graag vast te houden aan zekerheden in het voetbal. Na de traditionele nederlaag tegen Union en het niet winnen tegen Gent volgde er nu ook weer geen zege tegen OHL. Het is nu al vijf wedstrijden geleden dat Paars-wit kon winnen van Leuven. OHL klom op voorsprong en Anderlecht kwam vrij laat gelijk via de jonge Duranville. Maar Leuven sloeg onverwacht opnieuw toe nadat Diawara stond te slapen, maar gelukkig kon Silva nog een punt redden voor Paars-wit dat pas in het laatste half uur echt kon dreigen.

Anderlecht trok voorwaarts, maar toch was het Leuven dat eerst dreigde. Tamari kon trappen, maar zijn schot was te zwak. Esposito probeerde te verrassen op vrije trap en Silva kopte verkeerd. Terwijl Anderlecht wat probeerde, controleerde Leuven en speelde het directer voetbal. Thorsteinsson dook na een lange bal centraal op. De IJslander controleerde en werkte erg beheerst af.

Het duurde tot het half uur totdat Anderlecht nog eens een bal tussen de palen kreeg via Hoedt die zijn kans waagde na een corner. Ondertussen duurde het erg lang alvorens de scheidsrechter de eerste gele kaart trok voor OHL. Vooral Malinov kreeg vrij spel, maar voor Diawara trok Lardot dan wel meteen geel. Ook al ontbrak het de arbitrage aan consequentie, Anderlecht speelde zelf veel te doorzichtig en te vaak achteruit. Kort voor rust gooide El Hadj voor doel, maar Silva kon niet in doel deviëren. Geen beterschap voor Paars-wit dus in de eerste helft waarin OHL bijna aan 100% afwerkte.

Vijf minuten na rust kon Silva koppen op hoekschop en even later ging El Hadj voor eigen succes in plaats van Esposito aan te spelen. En ja, Malinov kwam dan toch in het boekje van Lardot terecht. In minuut 54 maakte Vertonghen zijn debuut in Paars-witte loondienst, ook Ashimeru verscheen op het veld. De thuisploeg bleef het proberen, maar zonder venijn. Dan ook maar proberen met de snelheid van de jonge Duranville die Murillo verving in minuut 64'.

Nadat Tamari naast had geschoten, stuitte een poging van Duranville op Cojocaru. Maar even daarna scoorde de jongeling wel met een knappe plaatsbal. Maar lang duurde de euforie niet. De ervaren Diawara stond te slapen als een debutant waardoor Tamari alle vrijheid kreeg om Van Crombrugge te grazen te nemen. Anderlecht kon dus opnieuw aan de slag om een derde opeenvolgende nederlaag in de competitie te vermijden. Een lange aanval kwam uiteindelijk bij Silva terecht en de Portugees schoot Anderlecht terug opzij. In de toegevoegde tijd kwam Sadiki nog goed weg met geel, maar echte tot echte kansen kwam Anderlecht niet meer.

Met een punt schiet Anderlecht uiteraard niet zoveel op in de stand, maar het is nog altijd beter dan verliezen. En verliezen had het vandaag zeker kunnen doen, want het was pas na rust dat er wat drive werd opgetekend in het alweer makke spel van Paars-wit. De invallers maakten een goede beurt en indien de 1-2 niet was gevallen, had Anderlecht misschien zelfs in die fase op en over Leuven kunnen gaan. De enthousiaste invalbeurt van Duranville doet hopen op meer. Ook al kwamen zijn voorzetten niet altijd aan, ze leverden wel regelmatig een hoekschop op.

Anderlecht kan nu aan de slag tegen Silkeborg (waartegen het eigenlijk moet winnen wil het zich kwalificeren voor de volgende ronde) en daarna tegen Westerlo. En de ietwat oudere fans van Paars-wit weten dat dit niet altijd de meest favoriete tegenstander is van Anderlecht.

Score: 2-2
Goal(s): 0-1 Thorsteinsson (18'), 1-1 Duranville (70'), 1-2 Tamari ('73), 2-2 Silva (84')

Anderlecht:Van Crombrugge, Debast, Hoedt, Delcroix (Vertonghen 54'), Murillo (Duranville 64'), Sadiki, Diawara (Ishaq 77'), Ait El Hadj (Ashimeru 56'), Refaelov (Kana 77'), Esposito, Silva
OHL:Cojocaru, Pletinckx, Ouedraogo, Patris, De Norre, Tamari, Malinov (Dom 72'), Maertens, Thorsteinsson (Vlietinck 80'), Mendyl, Gonzalez (Holzhauser 72')

Geel: Diawara 43', Malinov 63', Silva 60', Sadiki 90+1'