Ontzettend zwak Anderlecht opnieuw de boot in

ZONDAG, 11 SEPTEMBER 2022, 15:50 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog maar eens verloren. Het ging met 2-1 verdiend onderuit in Westerlo dat Paars-wit al koud pakte na 5 minuten. Anderlecht bleef zonder kansen totdat Esposito na rust met een mooi doelpunt Anderlecht toch op gelijke hoogte bracht. Maar in de slotfase counterde Westerlo zich naar de 2-1. Westerlo kreeg trouwens nog een resem kansen tegen Anderlecht dat voor de zoveelste maal een ongemotiveerde indruk liet. Indien er niet snel verbetering komt, is dit Anderlecht binnenkort al kansloos voor de Champions Play-offs.

Er zijn nog zekerheden in het voetbal en zeker bij Anderlecht. Zoals zo vaak (en ook tijdens de historiche nederlagen in Westerlo) liet Anderlecht de kaas van het brood eten in de beginfase. Anderlecht schonk een uiteraard fel gestart Westerlo alle tijd om te combineren op links en voor ze ontwaakten uit hun middagdutje tikte Vetokele centraal al de 1-0 in doel. Na tien minuten redde Van Crombrugge een poging van Chadli. Westerlo overklaste de bezoekers op alle niveaus met een duidelijk grotere wil om te winnen. 

Na een half uur combineerde Anderlecht voor het eerst op een aanvaardbaar niveau toen er eens werd bewogen. Met de rust al stilaan in zicht controleerde Stroeykens mooi, maar zijn schot kon Bolat zelfs met zijn pink hebben gestopt. Even later kon Sadiki na een misverstand net op tijd in corner ontzetten. Zo werd Anderlecht na alweer een zwakke eerste helft onder terecht boegeroep van de bezoekende supporters begeleid naar de kleedkamer.

Na rust werd de 16-jarige redder in nood Duranville van de bank gehaald. Nadat Hoedt al lopend de bal niet kon controleren, kreeg Dierckx echter meteen een grote kans voorgeschoteld. Van Crombrugge redde Anderlecht met de voet. Mazzu bracht Esposito erin voor Diawara, maar tot kansen komen was nog altijd te veel gevraagd. Voor Westerlo lukt dat soms nog wel. Van Crombrugge aarzelde om uit te komen, maar Nene's poging strandde op de lat.

Maar daar was plots Esposito die voor het eerst zijn klasse toonde in de competitie. De Italiaan kapte zich knap vrij en besloot al even mooi in de verste hoek in doel. Westerlo liet de moed echter niet zakken en dreigde opnieuw een paar keer. Een schot van Vaesen werd gelost door Van Crombrugge, maar de gevolgde Foster kon daar niet van profiteren.

Dat was echter uitstel van executie. Esposito leed te makkelijk balverlies waardoor Westerlo gigantisch veel ruimte kreeg om te counteren. Akbunar toonde geen genade en werkte af door de benen van Van Crombrugge. Een wroetend Anderlecht kwam nog tot een halve kans voor Silva, maar er stond te veel volk van Westerlo in de weg.

Vierde nederlaag al voor Anderlecht dat ook vanmiddag nooit echt de indruk gaf om te willen winnen. Ook al is Anderlecht al lang niet meer dé topploeg van België, elke tegenstander speelt tegen Paars-wit nog steeds de wedstrijd van het jaar en ruikt bovendien bloed omdat ze beseffen hoe (mentaal) kwetsbaar dit Anderlecht is. En is het bestuur vergeten dat met Gomez en Zirkzee de twee beste spelers van vorig seizoen zijn vertrokken en niet werden vervangen? Vertonghen en Silva zijn weliswaar knappe transfers, maar beantwoorden niet aan de profielen van Gomez en Zirkzee. Dit Anderlecht hangt als los zand aan elkaar en krijgt dit seizoen bovendien af te rekenen met de Conference League wedstrijden. Dat kan voor een ploeg zowel een vloek als een zege zijn, maar deze kern lijkt ons gewoon niet klaar (vooral mentaal) om zowel in Europa als in de competitie mee te strijden. Anderlecht staat na amper acht wedstrijden al negen punten achter op Club Brugge en indien Antwerp straks wint kan het al op veertien punten staan van de leider. Anderlecht staat met het mes op de keel en kan niet anders dan de volgende thuiswedstrijden tegen Kortrijk en Charleroi te winnen.

Score: 2-1
Goal(s): 1-0 Vetokele 5', 1-1 Esposito 70', 2-1 Akbunar 82'

Westerlo:Bolat, Reynolds, Seigers, Fixelles (Da Silva 58'), De Cuyper, Tagir, Chadli (Nene Dorgeles 58'), Madsen, Dierckx (Akbunar 75'), Foster (Perdichizzi 90+1'), Vetokele (Vaesen 75')
Anderlecht:Van Crombrugge, Debast, Hoedt, Delcroix, Sadiki (Duranville 46'), Amuzu (Murillo 74'), Diawara (Esposito 54'), Ashimeru, Verschaeren, Stroeykens (Refaelov 64'), Silva

Geel: Hoedt 58', Reynolds 61', Stroeykens 64', Akbunar '82, Murillo 88'
Rood:

Scheidsrechter: Wim Smet
Stadion: Het Kuipjeanderlecht-online forum