Gemotiveerd Anderlecht stuurt Kortrijk wandelen

ZONDAG, 18 SEPTEMBER 2022, 23:11 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft na de één op twaalf in de competitie weer de weg naar de zege gevonden. Het won met 4-1 van Kortrijk en leidde onder impuls van Verschaeren aan de rust met 1-0. Na rust kopte een goede Ashimeru zijn ploeg op 2-0. Een knullig tegendoelpunt bracht de West-Vlamingen een paar minuten weer in de match, maar Vertonghen en Refaelov (op penalty) namen alle twijfels weg. Na de interlandbreak moet Paars-wit deze prestatie uiteraard bevestigen, te beginnen tegen Charleroi.

Nadat Kortrijk al bijna kon dreigen vanaf de aftrap probeerde Anderlecht, met Ashimeru op de 'zes', de match in handen te nemen. Het verbruikte veel energie, maar het speelde ook slordig en dus zagen we geen kansen. Na een kwartier moest Amuzu de strijd al staken door (vermoedelijk) een probleem met de hamstrings. Duranville was zijn vervanger. Vertonghen probeerde het via een vluchtschot dat een halve meter naast doel belandde. Bij een volgende aanval gooide Debast voor doel waar Murillo de bal terugkopte. Verschaeren stond op de goede plaats om zijn eerste van het seizoen te maken.

Anderlecht bleef hoog druk zetten om de dubbele voorsprong te zoeken. Kortrijk dreigde ondertussen voor het eerst na balverlies van Ashimeru, maar Hoedt blokte in hoekschop. Net voor rust zette Murillo zich goed door, maar de Panamees had pech dat een verkeerde voet zijn harde voorzet kon ontzetten en dat Arnstad naast knalde. Een verdiende voorsprong voor Anderlecht aan de rust.

Niet lang na rust behoedde Ilic Kortrijk voor de dubbele achterstand door een schot Silva met het been uit doel te houden. Paars-wit kwam echter goed weg toen Watanabe van heel dicht bij doel de bal niet meer echt kon beroeren. Dan deed Ashimeru het beter. Murillo kopte een hoekschop door en aan de tweede paal stond Ashimeru helemaal alleen om de bal in doel te koppen. Lang kon Paars-wit echter niet van de dubbele voorsprong genieten. Van Crombrugge redde eerst een schot van Lamkel Zé, maar op corner heerste er paniek en trapte Hoedt op komische wijze de bal tegen Selemani aan die scoorde zonder er zelf iets voor te moeten doen.

Maar Anderlecht wilde vanavond absoluut de drie punten. Vertonghen kopte twee minuten na de tegentreffer van de bezoekers meteen de 3-1 binnen na vrije trap van Refaelov. Daarna zagen we nog een komische actie of eerder een tragikomische actie. Verboomen gaf Refaelov geel voor een schwalbe in plaats van de bal op de stip te leggen na een overduidelijke overtreding van Kortrijk. Het VAR-scherm functioneerde niet, maar Verboomen wees gelukkig toch nog naar de stip. Refaelov zette de penalty feilloos om. Anderlecht speelde de wedstrijd - met zeven minuten extra tijd - makkelijk uit. Scoren lukte - ondanks enkele leuke aanvallen - echter niet meer.

Zo wint Paars-wit eindelijk nog eens (verdiend en met ruime cijfers). Uiteraard moet deze prestatie bevestigd worden in de nabije toekomst, maar deze maal was de grinta wel aanwezig en haalden bepaalde spelers (zoals Verschaeren, Refaelov en Ashimeru) het verwachte niveau. Anderlecht haakt de wagon opnieuw aan bij de subtop in het klassement.

Score: 4-1
Goal(s): 1-0 Verschaeren 26', 2-0 Ashimeru 58', 2-1 Selemani 61', 3-1 Vertonghen 64', 4-1 Refaelov 75' (pen)

Anderlecht: Van Crombrugge, Debast (Sardella 82'), Hoedt, Vertonghen, Arnstad (Kana 74'), Murillo, Amuzu (Duranville 17'), Ashimeru, Verschaeren, Refaelov (Esposito 74'), Silva (Delcroix 82')
Kortrijk: Ilic, Watanabe, Sych (Mehssatou 76'), Radovanovic, Dessoleil (Avenatti 65'), Vandendriessche (Keita 56'), D'Haene, Lamkel Zé, Tanaka, Loncar (Mbayo 76'), Messaoudi (Selemani 56')

Geel: Dessoleil 28', Vandendriessche 52', Arnstad 65'