"Vier jaar trainerschap verandert een mens"

ZATERDAG, 21 APRIL 2012, 17:05 - Sporzafanaat
Anderlecht-Online No Image Found

De Morgen schetst in de schaduw van de topper tegen Club een portret van Anderlecht-trainer Ariël Jacobs. Ook de vraag of Jacobs na dit seizoen nog op de bank zal zitten, wordt niet uit de weg gegaan. Een greep uit het artikel.


Ariël Jacobs hanteert graag zijn gekende vorm van cynisme in de omgang met de pers. Zo ook vrijdag op de persconferentie. Een voorbeeld: "Mbokani heeft een sterke Jovanovic gezien op training. U ook?" Waarop Jacobs antwoordde: "Ik had mijn lenzen niet in."

"Ariël's cynisme is een schild"

Bij Anderlecht vinden ze het een cliché om Jacobs cynisch te noemen. De officiële term in het Astridpark is humour au second degré. Ironie, eerder dan cynisme. "Elke vogel zingt zoals hij gebekt is", zegt woordvoerder David Steegen. "Georges Leekens doet het in zijn publieke optredens met flamboyance. Bij Ariël is dat tweedegraadshumor. Het is een schild, je moet er doorheen kijken."

De buitenwereld krijgt soms de indruk van Jacobs als een verzuurde mens. Manager Herman Van Holsbeeck: "Het medialandschap is de voorbije jaren grondig veranderd. En Ariël Jacobs heeft het moeilijk om dat in de juiste context te plaatsen. Vier jaar trainerschap bij Anderlecht verandert een mens. En Ariël is inderdaad vaak cynisch, dat kun je niet ontkennen."

Maar volgens insiders heeft Jacobs net een groot hart. Niemand die affectiever en meer geëngageerd is bij het bezoek aan de palliatieve afdeling van het kinderziekenhuis. Een warm hart zegt ook iedereen die hem ooit in het gezelschap zag van de kleinkinderen. Bijvoorbeeld op het familiefeest dat Jacobs organiseert voor elk nieuw seizoen en waarop ook de hele staff wordt uitgenodigd.

David Steegen heeft net bewondering voor de manier waarop Jacobs met de pers omgaat. "Ik vind hem een topcommunicator. Hij valt nooit iemand af. Niet de club en niet de spelers. Hij neemt iedereen in bescherming. Iedereen behalve zichzelf."

Stopt de samenwerking straks?

Na vijf seizoenen Jacobs bestaat evenwel de indruk dat het op is tussen de coach en de club. Dat de rek eruit is. "Die perceptie bestaat na twee mindere prestaties in de play-offs", repliceert van Holsbeeck. "Na de eerste plaats in de reguliere competitie - zes punten voorsprong - bestond die niet. Ariël is vandaag even gedreven als bij zijn aanstelling in Anderlecht."

Toch lijkt het krediet van Jacobs voor het eerst ook in de bestuurskamer te tanen. "De afspraak is dat we na de play-offs gaan evalueren. We gaan dat doen in eer en geweten. Of de titel voor Jacobs een must is? Als je negen maanden bovenaan staat is het logisch dat je daar op het einde van het seizoen ook wil staan", aldus Van Holsbeeck.

Bron: De Morgen



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.