De slechte start in cijfers

DINSDAG, 4 OKTOBER 2022, 08:43 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Slechts twee keer in de clubgeschiedenis ging Anderlecht slechter van start dan dit seizoen. Bovendien tonen de cijfers dat paars-wit dit seizoen op verschillende spelonderdelen slechter presteert dan onder Mazzu's voorgangers Vincent Kompany en Frank Vercauteren.

Enkel in de seizoenen 1998-1999 met 11 punten en in het seizoen 2019-2020 met 9 punten kende Anderlecht na tien speeldagen minder punten. In beide gevallen had dat gevolgen voor de coach. In 1999 werd Arie Haan ontslagen op 16 september. In 2019 moest Simon Davies op 3 oktober de baan ruimen. Een heel contrast met het seizoen 2003-2004.

Toen begon Anderlecht met 28 op 30. De voorbije tien jaar haalde paars-wit amper drie keer 20 punten of meer.

Winstperscentage

Sporza ging dieper in op verschillende statistieken. Hieruit blijkt dat Felice Mazzu moet onderdoen voor zijn voorgangers. We overlopen de cijfers.

Mazzu won tot nu toe vier van zijn tien competitiewedstrijden bij Anderlecht. Dat is 40 procent. Kompany haalde een winstpercentage van 44 procent, Vercauteren van 48 procent.

Doelpunten en passes

Anderlecht scoort onder Mazzu ook minder dan onder zijn twee voorgangers. Gemiddeld maakt paars-wit dit seizoen 1,6 doelpunt per wedstrijd. Bij Kompany waren dat er 1,7 en bij Vercauteren zelfs 2,0.

Ook het aantal 'verwachte doelpunten' ligt lager: 1,4 bij Mazzu tegenover 1,7 onder Vercauteren en 1,8 onder Kompany.

Verder is het weinig verbazend dat het aantal passes lager ligt dan onder Kompany. Toen gaf Anderlecht gemiddeld 525,2 passes per wedstrijd, nu slechts 465,9. Onder Vercauteren ware ndat er 474,6.

Het is ook niet dat Anderlecht nu minder doelpunten incasseert. Met gemiddeld 1,1 tegengoals per wedstrijd doet Mazzu even goed als Kompany. Vercauteren deed beter met 1,0.

De omschakeling

Mazzu werd naar Anderlecht gehaald om meer verticaler voetbal te brengen. Hoge pressing en scherpe counters waren zijn succesrecept bij Union, maar bij Anderlecht pakt deze formule nog niet. Sterker nog: op dit vlak presteerden Mazzu's voorgangers zelfs beter.

'High turnovers' is de term die weergeeft wanneer een ploeg de bal veroverd in de 40 meter voor het doel van de tegenstander. Onder Mazzu lukt paars-wit gemiddeld 6,3 high turnovers per wedstrijd. Onder Kompany waren dat er 8,2. Zelfs Vercauteren doet beter met 6,5.

Het aantal doelpunten na zulke higth turnovers bedraagt dit seizoen 40 procent. Onder Kompany was dat nog 44 procent en onder Vercauteren 48 procent.

De snelle uitbraken en doelpunten na snelle uitbraken liggen voor de drie coaches quasi gelijk. Mazzu en Vercauteren zorg(d)en voo 0,3 snelle uitbraken per wedstrijd, Kompany voor 0,4. Het aantal doelpunten dat dit opleverde, ligt voor de drie gelijk op 0,1.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.