Anderlecht staat op na rust en pakt de zege

ZONDAG, 9 OKTOBER 2022, 15:39 - TCV

WEDSTRIJDEN Neen, het zag er niet goed uit aan de rust. Anderlecht speelde weer erg zwak en stond 1-0 achter na een licht gefloten strafschop. Maar meteen na rust schoot de ingevallen Stroeykens Anderlecht op gelijke hoogte. Mechelen trof nog wel eens de paal, maar Anderlecht kreeg vertrouwen en trok de wedstrijd naar zich toe, opnieuw via Stroeykens en via een plaatsbal van Silva. Zo kon Anderlecht deze maal wél een scheve situatie rechtzetten en ging het met de drie punten naar huis.

Anderlecht kwam er in de beginfase weer niet aan te pas. Het kampeerde op eigen helft en wist geen raad met het enthousiasme en geloof van de thuisploeg. Toch kon Mechelen niet dreigen totdat scheidsrechter Van Driessche op het kwartier een penalty gaf na een lichte duw van Hoedt. Als je daarvoor een penalty geeft, dan kan de bal ook na elke corner de stip. Anderzijds was dit een aangekondigde kroniek na het zoveelste gestrompel dat we dit seizoen in het begin van een uitwedstrijd moeten aanschouwen. De reactie van Paars-wit was onbestaande. Het verloor alle duels en kon de bal geen tien seconden in eigen rangen houden. Gelukkig stond het vizier van Ngoy en Vanlerberghe slecht afgesteld zodat Anderlecht aan erger ontsnapte.

Na een half uur viel Amuzu in voor Duranville die mogelijk was aangetikt. Daarna dreigde Anderlecht voor het eerst. Verschaeren snoepte de bal af en het schot van Silva werd door Coucke in corner verwerkt. Verschaeren probeerde het zelf ook, maar zijn eerste poging was te zwak en zijn tweede poging strandde in het zijnet. Verder dan dit kwam Anderlecht voor rust niet.

Maar meteen na de aftrap verraste Anderlecht vriend en vijand. Silva zette zich door en stuitte op Coucke, maar Amuzu speelde slim terug naar Stroeykens die beheerst zijn eerste goal scoorde voor Anderlecht. Stroeykens was aan de rust Hoedt komen vervangen waardoor er werd overgeschakeld naar een 4-3-3. Maar toch was het weer de thuisploeg die kon dreigen. Bolingoli's schot zwaaide net naast. Aan de overkant werd balverlies van Mechelen dan weer niet afgestraft door Refaelov.

Paars-wit had ook het nodige geluk toen Mechelen veel te makkelijk mocht combineren en Hairemans met een geplaatst schot de paal trof. In minuut 66 sloeg Anderlecht echter opnieuw toe bij een uitbraak. Silva stuitte opnieuw op Coucke, maar Stroeykens was weer goed gevolgd en trapte Anderlecht op voorsprong. Niet veel later klom Paars-wit zelfs naar 1-3. N'Diaye speelde Silva aan en de Portugees versloeg Coucke nu wel met een mooie plaatsbal. Na de 1-3 probeerde Mechelen het nog wel, maar Anderlecht hield makkelijk stand en pakte de kostbare drie punten.

Zo wist Anderlecht voor het eerst dit seizoen om een achterstand om te buigen naar een voorsprong, dankzij de gouden invalbeurt van Stroeykens die telkens goed volgde en kalm bleef voor doel. Met West Ham uit en Club Brugge thuis wachten nu twee tegenstanders van formaat.

Score: 1-3
Goal(s): 1-0 Vanlerberghe (pen) (14'), 1-1 Stroeykens (46'), 1-2 Stroeykens (66'), 1-3 Silva (71')

KV Mechelen: Coucke, Walsh, Peyre (Oum Gouet 85'), Bates, Vanlerberghe, Verstraete, Storm, Schoofs, Bolingoli, Hairemans (Hernandez 85'), Ngoy (Soelle Soelle 62')
Anderlecht: Van Crombrugge, Debast, Hoedt (Stroeykens 46'), Delcroix, Murillo, N'Diaye, Diawara, Verschaeren (Sardella 86'), Duranville (Amuzu 29'), Refaelov (Arnstad 67'), Silva (Raman 86')

Geel: Diawara 8', Refaelov 30', Stroeykens 78', Soelle Soelle 90'