Opinie: Can we talk about N’Diaye?

DINSDAG, 11 OKTOBER 2022, 20:19 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

OPINIES Anderlecht won zondagmiddag met 1-3 van KV Mechelen. Halverwege leek paars-wit nochtans op een nederlaag en een crisis af te stevenen.

Achteraf was er veel te doen over de defensie met drie of vier, de zwakke prestatie(s) van Wesley Hoedt en de twee belangrijke goals van invaller Mario Stroeykens. Over Moussa N'Diaye lazen en hoorden we jammer genoeg veel minder.

Wie de U23 van Anderlecht dit seizoen aan al een aantal keer aan het werk zag, wist het al: ‘Die N'Diaye heeft iets.' Zowel centraal in de driemansdefensie als op de linker wingback gooide hij hoge ogen in het team van Robin Veldman. Maar het is en blijft moeilijk om 1B te vergelijken met 1A.

Stroeykens speelde vrijdag bijvoorbeeld niet echt overtuigend tegen Virton. Maar zondag legde hij er als invaller twee binnen. N'Diaye kwam vrijdag niet in actie en stond zondag voor het eerst aan de aftrap bij de A-ploeg.

 


De twintigjarige Senegalees ging het eerste half uur mee te onder met de rest van de ploeg, maar mocht uiteindelijk toch terugkijken op een zeer knap debuut. N'Diaye liep twee jaar op La Masia rond en is technisch zeer onderlegd voor een verdediger. Zondag bediende hij Fabio Silva met een subtiele pass die deed denken aan zijn assist tegen RWDM.

Maar de nummer vijf van Anderlecht combineert die technische vaardigheden ook met fysieke kwaliteiten. Hij is snel, draaft met plezier zijn flank af én won tegen KV Mechelen alle acht duels die hij aanging. Anderlecht won dit seizoen in de competitie maar 48 procent van de duels en tegen KV Mechelen (41 van de 84) waren die cijfers vergelijkbaar.

Na het uitvallen van Adrien Trebel (25 op 36 duels gewonnen dit seizoen) moest paars-wit in zowat elke wedstrijd het onderspit delven in de duels. Niet zelden ook op het scorebord. Ook op dat vlak lijkt N'Diaye een aanwinst.

Met ook nog Jan Vertonghen, Hannes Delcroix en Hoedt heeft Felice Mazzù plots vier linksvoetige opties centraal achterin. Wie de Futures volgt, weet trouwens dat het een kwestie van tijd is voor nummer vijf opduikt in de A-kern. Maar we zien N'Diaye voorlopig vooral als linksachter.

Het is te gemakkelijk om alle problemen aan de driemansdefensie of Hoedt te wijten. Zo verdiende Anderlecht bijvoorbeeld de driepunter meer tegen Charleroi (met drie achterin) dan tegen KV Mechelen. Maar na de mentale boost die de ommekeer tegen Malinwa veroorzaakte, speelt Anderlecht tegen West Ham en Club Brugge gewoon met vier achterin. En met N'Diaye op linksachter. Uiteraard zijn heus niet alle problemen plots van de baan. Maar Mazzu en Anderlecht hebben na zondag weer wat extra opties. Wie dat om 14u15 zou hebben gedacht, werd gek verklaard. 

Nice to meet you, Moussa! 

Nog dit: N'Diaye zat vorig seizoen geregeld op de bank bij de B-ploeg van Barcelona in de Spaanse derde klasse. Alejandro Balde hield hem geregeld uit de ploeg. De Spaanse belofte-international wordt volgende week pas negentien, speelde al vijftien wedstrijden voor de hoofdmacht en is goed op weg om een basisplaats te veroveren in het team van Xavi.

Cijfers: Sofascore en Fotbmob

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum