De metamorfose van Kanu

MAANDAG, 30 APRIL 2012, 10:17 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Toen Ariël Jacobs enkele matchen geleden Kanu opnieuw in de ploeg dropte, keek iedereen raar op. Vandaag toont de Braziliaan zijn meerwaarde en zwaaien Gillet en Kouyaté met lof. "Als we kampioen worden, moeten we Kanu bedanken."


Voor de winterstop speelde Kanu voornamelijk in Europese uitmatchen waar het middenveld extra power nodig had. Begin dit jaar verdween hij helemaal uit beeld en werd hij drie maanden naar de b-kern verbannen. Door gezondheidsproblemen van zijn moeder zat zijn hoofd niet meer bij het voetbal. Begin april kwam hij opnieuw aan de oppervlakte. Tegen Standard viel hij in en de volgende matchen kreeg hij zelfs een basisplaats.

"Sinds hij zich als een echte prof gedraagt, is Kanu een meerwaarde en dat doet mij veel plezier", zegt Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck in Het Nieuwsblad. "Het is duidelijk dat die jongen veel kwaliteiten heeft, want hij haalt momenteel een heel hoog niveau. Ook in de moeilijke periode is hij altijd hard blijven werken."

Frisser dan de rest

Ook Cheikhou Kouyaté is vol lof over de nieuwe Kanu. "Sinds zijn basisplaats in Gent toont hij eindelijk zijn potentieel", aldus Kouyaté, die goed bevriend is met Kanu. "Eigenlijk is hij de man van de play-offs, want hij kan goed een bal bijhouden waardoor er meer rust komt in het elftal. Tegen Genk deed hij dat perfect. Als we straks kampioen worden, moeten we een dikke merci zeggen tegen Kanu."

Guillaum Gillet volgt zijn Senegalese ploegmaat. "Kanu heeft dertig matchen minder gespeeld dan al de rest en zit een stuk frisser. Bovendien heeft hij een behoorlijk uniek profiel. Hij heeft een ijzersterke fysiek en koppelt dat aan een goeie techniek. Die power is zijn sterkte. Vroeger koos hij dikwijls voor de moeilijke oplossingen, maar nu houdt hij het spel simpel. Als hij nu ook nog begint te scoren ..."

Hoe komt het dat Kanu nu pas zijn talent laat zien? "Simpel", zegt Kouyaté. "Het zit in zijn kopje. Als hij voelt dat er twijfels zijn, dan zie je dat ook in zijn spel. Daardoor heeft hij moeilijke momenten gehad, maar we hebben hem nu duidelijk gemaakt dat we hem nodig hebben."

Zoals Suarez?

De Kanu die we nu aan het werk zien, is alom tegenwoordig en zorgt voor evenwicht in het elftal van Anderlecht. Met Polak en Van Damme had Anderlecht de voorbije jaren enkele fysiek sterke middenvelders, maar Kanu is misschien wel de beste box-to-boxspeler van allemaal. Na vier jaar met ups en vooral veel downs kan hij nu hopelijk helemaal doorbreken. Wat Suarez dit jaar deed, kan Kanu misschien volgend seizoen.

"Het probleem van Kanu is dat zijn goeie wedstrijden meestal supergoed zijn en zijn slechte wedstrijden heel slecht", weet Dennis Viane, die met Kanu samenspeelde toen hij aan Cercle werd verhuurd. "Maar nu hij ouder is, zal hij wel constanter worden en zich elke match kunnen opladen. Als hij technisch en fysiek echt op niveau is, zijn er weinig middenvelders in België die aan hem kunnen tippen. Hij kan het maken bij Anderlecht, maar dan moet het ook goed zitten in zijn bovenkamer."

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.