Aandeelhouders behoeden Anderlecht van nieuwe rode cijfers

VRIJDAG, 16 DECEMBER 2022, 08:33 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Voor het eerst sinds de overname door Marc Coucke heeft Anderlecht een boekjaar afgesloten met positieve cijfers. Maar staar u daar niet blind op: dat is enkel het gevolg van een kapitaalsverhoging door de aandeelhouders. Zonder dat bedroeg het verlies 27 miljoen euro

Uit de jaarrekening die de nationale bank publiceerde blijkt dat Anderlecht tijdens het seizoen 2021-2022 (boekjaar 1 juli 2021 t.e.m. 30 juni 2022) 1,3 miljoen euro winst boekte. Eindelijk zou je zeggen. Want in de voorgaande jaren kleurde de cijfers steeds bloedrood. Het was al van 2017, net voor de overname, geleden dat Anderlecht geen verlies geleden had. 

Loonkost stijgt met 7 miljoen euro

Helaas is dat winstcijfer erg vertekend. Operationeel maakte paars-wit vorig seizoen zo'n 27 miljoen euro verlies. Dat is exact evenveel als het seizoen ervoor. Vorig seizoen boekte Anderlecht zo'n 78 miljoen euro aan inkomsten (daarbij ook transfersommen, o.a. die van Albert Sambi Lokonga). Daartegenover staan 106 miljoen euro aan uitgaven, waarvan 57 miljoen euro aan lonen. De loonkost is zo nog met 7 miljoen euro gestegen tegenover het jaar ervoor.

In december vorig jaar pompten de aandeelhouders echter 93 miljoen euro in de club. 33,5 miljoen daarvan werd vorig boekjaar ingeschreven. Zo slaagt Anderlecht erin de rode cijfers op te poetsen. Met aftrek van belastingen en kosten kom je uit op een boekwinst van 1,3 miljoen euro.

In het jaarverslag valt ook te lezen dat Anderlecht een schijf van 27 miljoen euro kapitaal dat nog beschikbaar is na een verse cashinjectie vorig jaar nu al inschrijft voor het seizoen 2022-2023. Anders kan het dit seizoen niet overbruggen. Ook verkocht de club een aantal verwachte inkomsten door aan een extern bedrijf om nu al over deze cash te beschikken. Volgens de club gebeurt dat echter aan een erg lage rente, maar het geeft aan dat het financieel erg moeilijk blijft.

Dank je wel, coronavirus

Feit blijft zo dat Anderlecht dringend de spiraal moet omdraaien en moet zorgen dat de inkomsten de uitgaven overtreffen. De aandeelhouders kunnen niet blijven bijpassen. Niet alleen is dat geen gezonde situatie, het is ook niet toegelaten door de Pro League. Wanneer clubs over een periode van vijf jaar een negatief eigen vermogen hebben, dreigt puntenaftrek. Bij Anderlecht bedraagt dat cijfer momenteel 17 miljoen euro in min.

Door de coronacrisis werden deze regels tijdelijk opgeschort. Een goede zaak voor Anderlecht. "Eigenaars mogen voorlopig de verliezen afdekken met vers kapitaal. Anders had Anderlecht al lang onder financiële curatele gestaan", schrijft De Tijd.

Waarde met 77 procent gezakt

En zo blijven de kosten voor hoofdeigenaar Marc Coucke oplopen. In totaal stak hij al ruim 130 miljoen euro in Anderlecht becijferde De Tijd. Of hij dat bedrag ooit zal recupereren? De kans lijkt heel erg klein. Toen Coucke de club overnam, werd ze gewaardeerd op 86 miljoen euro of 42.800 euro per aandeel. De jongste kapitaalsverhoging gebeurde voor 10.000 euro per aandeel. Dat is maar liefst 77 procent minder.

Vertrouwen in doorstart, maar ...

Bij Anderlecht klinkt men desondanks positief. In een reactie verwijst de club onder meer naar het nieuwe businessplan dat op 1 januari in werking trad. "Natuurlijk is het onmogelijk bij de sluiting van het boekjaar op 30 juni - amper een half jaar later - alles opgelost te hebben. Maar de club is wel degelijk bezig aan een doorstart. Anderlecht is uit het financiële dal aan het kruipen", zo klinkt het.

Dat zal ook nodig zijn. Want enkel goede sportieve resultaten, met daarbij horende hoge Europese inkomsten en transferopbrengsten, kunnen de situatie omdraaien. Vanaf het seizoen 2024-2025 begint een vernieuwde formule van de Champions League. De Belgische club die zich daarvoor plaatst, zou zomaar eventjes 100 miljoen euro opstrijken. Een bedrag waar geen enkele kapitaalsverhoging tegenop kan ...



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.