Anderlecht pakt onverhoopt punt dankzij owngoal

ZONDAG, 15 JANUARI 2023, 15:44 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft met meer geluk dan kunde 1-1 gelijkgespeeld in Club Brugge. Een owngoal van Mechele in minuut 78 zorgde voor de eindstand nadat Nielsen Brugge tien minuten eerder op voorsprong had gebracht. Brugge had overwicht en had voor en na rust al een aantal kansen gemist. Anderlecht zorgde in 95 minuten voor geen enkele doelpoging tussen het kader en vooral op het middenveld kwam het kwaliteit te kort. Na deze meevaller volgen nu twee zeer belangrijke wedstrijden voor Paars-wit tegen het versterkte Zulte Waregem en daarna in Seraing.

Anderlecht, vandaag een eerste speeldag zonder supporters vanwege de incidenten op Standard, begon niet slecht. Een selecte delegatie van het bestuur was wel aanwezig. Zij zagen na tien minuten dat Brugge de eerste grote kans kreeg via Yaremchuk. Verbruggen kwam snel uit. Anderlecht diende vooral uit te kijken voor balverlies op het middenveld. Lang trapte een nieuwe mogelijkheid voor Brugge tien minuten later naast en even later hinderde Yaremchuk Vanaken om uit te halen. Anderlecht speelde op de momenten dat het kon uitbreken te slordig of te traag.

Na een half uur dribbelde Buchanan dicht bij doel, maar Vertonghen blokkeerde zijn schot. Even later ontsnapte Paars-wit aan de achterstand na balverlies bij het uitvoetballen. Buchanan trapte echter naast. Overwicht voor Brugge aan de rust. Anderlecht, met een zwak middenveld dat vaak balverlies leed, kon geen enkele keer dreigen.

Vier minuten na rust miste Yaremshuk een grote kans. De Oekraïense aanvaller duwde de bal over doel. Het werd stilaan zeer warm voor het doel van Paars-wit. Ook Nielsen kreeg een grote kans, maar de Deen rateerde zijn schot. Net voor het uur verdedigde Vertonghen secuur toen een klutsbal bij Vanaken belandde. Even leek het wat beter te gaan bij Anderlecht, maar net dan opende Brugge de score. In minuut 68 liep Buchanan weg op links en centraal liep Nielsen slim de bal in doel. De Deen scoorde ook al de winnende treffer in het Lotto Park. Silva, die alweer eenzaam op een eiland stond en amper een bal had kunnen raken, werd een kwartier voor tijd vervangen door Stroeykens.

Maar de voetbalgoden hadden tien minuten na de treffer van Brugge medelijden met het zwakke Paars-wit. Een poging van Arnstad, die meters naast zou belanden, dwarrelde tegen de voeten van Mechele die zo Mignolet verschalkte. Zo slaagde Anderlecht erin om te scoren zonder een doelpoging tussen het kader te krijgen. In de slotfase gooide Parker al zijn resterende wissels in de strijd. Maar Brugge leek ook niet geneigd om te veel risico's te nemen want Anderlecht was zowaar een beetje beginnen te voetballen in de slotfase.

Zo graait Paars-wit - onverhoopt na de goal van Nielsen - toch nog een punt mee uit Brugge, maar moet het toch alweer vooral kijken naar het dramatische spelpeil. Het middenveld kwam er niet aan te pas en ook de aanvallende spelers beleefden weer een hele zware middag waarin ze nauwelijks wat voor elkaar konden krijgen. Woensdag wacht Zulte Waregem in een cruciaal tweeluik in de competitie. Zulte best niet onderschatten, want het speelde gisteren ondanks de nederlaag in Genk best goed mee.