Wie is Islam Slimani? Een portret

WOENSDAG, 1 FEBRUARI 2023, 10:22 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

TRANSFERS Met Islam Slimani haalde Anderlecht vannacht alsnog de broodnodige aanvallende versterking in huis. De 34-jarige Algerijn is geen kleine naam. Maar hoe verliep zijn carrière? Een portret.

Slimani werd geboren op 12 juni 1988 in Algerije en daar zette hij ook zijn eerste stappen in het profvoetbal. Bij Belouizdad scoorde hij vlot en op zijn 24e debuteerde hij in de Algerijnse nationale ploeg. Een jaar later, in 2013, werd hij verkozen tot Algerijns voetballer van het jaar en versierde hij een toptransfer naar Europa. Sporting Lissabon kocht de spits voor 300.000 euro.

Bij Sporting gooide Slimani meteen hoge ogen. In zijn eerste seizoen was hij vooral invaller, maar scoorde hij toch acht competitiedoelpunten. Het jaar erop legde hij er twaalf binnen en in zijn derde jaar in Lissabon ontplofte Slimani helemaal met 27 competitiedoelpunten. Dat leverde hem in de zomer van 2017 een toptransfer naar Leicester op. Sporting ving maar liefst 31 miljoen euro.

In de Premier League begon Slimani aardig met zeven treffers in zijn eerste jaar. Nadien ging het bergaf. In zijn tweede seizoen mocht hij voor Nieuwjaar nog maar twee keer starten en tien keer invallen (één doelpunt). In januari 2018 liet Leicester de spits op huurbasis naar Newcastle gaan. Door een blessure stond hij er meteen twee maanden aan de kant. Nadien volgden slechts 130 minuten in de Premier League, zonder doelpunt.

Ook in het seizoen 2018-2019 verhuurde Leicester de Algerijn. Bestemming ditmaal: Fenerbahçe. Tijdens de eerste seizoenshelft was hij een vaste waarde, maar scoren lukte slechts één keer in de competitie en drie keer in de Europa League. Na de jaarwisseling (en de Africa Cup) kwam hij slechts één keer meer in actie. 

Na Fenerbahçe volgde in het seizoen 2019-2020 een uitleenbeurt aan AS Monaco. Daar vond Slimani zijn neus voor doelpunten wel terug. Hij scoorde negen keer in 18 wedstrijden, maar toen brak corona uit. 

Met zijn prestaties bij Monaco wist Slimani Lyon te overtuigen en in de zomer van 2020, zijn contract bij Leicester was ten einde, ging hij er aan de slag. Anderhalf jaar lang was hij er hoofdzakelijk invaller. Hij scoorde vier keer in de competitie en drie keer in de Europa League. In januari vorig jaar verbrak Lyon zijn contract en keerde Slimani terug naar Sporting Lissabon, waar hij zijn grootste successen had gekend.

Een half jaar zou Slimani bij Sporting blijven. Hij was er wel goed voor vier competitietreffers. Eind augustus vorig jaar tekende de spits bij Brest. Hij begon er als basiskracht, maar eind december verzeilde hij er op de bank en sindsdien moest hij het stellen met invalbeurten. Gisteren verbrak Brest zijn contract.

Nationale ploeg

Bij de Algerijnse nationale ploeg is de 34-jarige Slimani een icoon. Hij debuteerde in 2012 en hielp zijn land in 2019 mee aan winst in de Africa Cup. Hij speelde een WK en nam vier keer deel aan de Africa Cup. Met 42 doelpunten in 89 interlands is hij topschutter aller tijden voor Algerije. In 2022 scoorde hij drie interlandgoals, in 2021 negen.

Groot en wedstrijdfit

Met Slimani haalt Anderlecht een spits met présence in huis. Hij is 1m88 groot en weegt 83 kilogram. Bovendien is hij wedstrijdfit. Competitie en beker samen staat zijn teller dit seizoen op 1.149 speelminuten. Fysiek zou hij dus in orde moeten zijn.
 



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.