Sylvester Agyei vertelt waarom zijn broer Anderlecht verliet

MAANDAG, 6 FEBRUARI 2023, 09:29 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

1B In een uitgebreid gesprek met La Dernière Heure vertelt Sylvester Agyei, broer en manager van Enock, hoe het volgens hem is misgelopen tussen hen en Anderlecht.  "Van alle voorstellen die we hadden gekregen, was dat van Anderlecht het laagste."

Toen in juni vorig jaar Felice Mazzu arriveerde, werd snel duidelijk dat hij net als bij Union 3-5-2 wilde spelen. In zo'n systeem is niet meteen plaats voor een type als Agyei, een explosieve flankaanvaller. Dat zorgde voor ongerustheid bij Agyei, die beseft dat hij voor een belangrijk seizoen staat waarin hij wil doorgroeien naar de A-kern. Tijdens de voorbereiding moet hij soms de hele rechterflank voor zijn rekening nemen, wat zijn sterke punten niet meteen tot uiting brengt.

In juni vorig jaar kreeg Agyei een eerste aanbod van Anderlecht om zijn contract, dat nog een jaar liep, te verlengen. "Maar we beslisten om nog even af te wachten, kijkend hoe het sportief zou lopen", vertelt broer Sylvester Agyei. "Nochtans hadden we voordien een gesprek gehad met Kompany die vroeg of Enock wilde blijven. Daar hadden we toen positief op geantwoord."

Contract bij Westerlo

Omdat hij nog niet had bijgetekend, komt Agyei niet in beeld bij de A-ploeg, maar bij de Futures krijgt hij wel zijn kans. In september komt Peter Verbeke opnieuw met een voorstel, met hetzelfde salaris als in juni en de belofte dat als hij bijtekent, Enock gepromoveerd wordt naar de A-kern. "Verbeke zei dat het erg mooi salaris was voor een speler van 18 jaar en dat spelers bij Westerlo zoveel niet verdienden."

Maar volgens Sylvester was Westerlo intussen komen aankloppen en kon Enock er meer verdienen. "Van alle voorstellen die we hadden gekregen, was dat van Anderlecht het laagste", aldus Sylvester, die ook zegt dat Verbeke hem het voorstel per mail zou doorsturen, maar het nooit gekregen heeft.

500.000 euro? Klopt niet

Het verhaal dat Agyei 500.000 euro per jaar wilde verdienen, zoals verteld in de podcast Radio Radzinski, klopt volgens Sylvester niet. "Uiteraard wilden we dat Enock goed betaald zou worden, maar we waren niet gulzig", zegt hij. Volgens Sylvester hebben ze Anderlecht zelfs nooit een tegenvoorstel gedaan omdat ze nooit een eerste voorstel op papier ontvangen hadden.

Verschillende clubs zijn intussen het dossier blijven volgen en in november nam ook Vincent Kompany opnieuw contact op met Sylvester. Aanvankelijk vreesde de familie Agyei dat de stap te groot was, maar Kompany sprak heel veel vertrouwen uit. Dus tekende Agyei op 31 januari bij Burnley. Hij werd meteen uitgeleend aan KV Mechelen. Een gevolg van de goede contacten tussen Kompany en Tim Matthys, de sportief directeur van KV.

Wens van de familie: debuut bij Anderlecht

"Van Anderlecht of Jesper Fredberg hadden we niets meer gehoord. Dus zijn we vertrekken", besluit Sylvester. "In de ideale wereld had Enock zijn debuut gemaakt bij Anderlecht. Dat wilden we als familie. Hopelijk trekt het nieuwe bestuur hier lessen uit. Anders zullen er nog grote talenten Neerpede verlaten."

Anderlecht ving finaal een transfersom van 350.000 euro en heeft recht op enkele bonussen en een percentage bij een doorverkoop.

Bron: © Eigen redactieanderlecht-online forum