Humo maakt brandhout van Vandenhaute (en Verbeke)

DINSDAG, 7 FEBRUARI 2023, 12:10 - TCV
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS In de editie van Humo die deze week verschijnt, is een artikel van journalist Jan Hauspie verschenen over de malaise bij Anderlecht en dan voornamelijk over de toestanden in de bestuurskamers van de recordkampioen. Het portret dat (ex-)werknemers schetsen van Vandenhaute en Verbeke is allesbehalve rooskleurig.

In het artikel wordt vooral de werkwijze van de niet-uitvoerende Voorzitter Wouter Vandenhaute en Peter Verbeke op de korrel genomen. 

DE MEDIA
Interviews geven doet Vandenhaute eigenlijk niet, maar het rampzalige seizoen besliste daar toch al een paar keer anders over. Zo moest Vandenhaute wel uitleg geven na de acties op Standard (toen hij de uitspraak deed dat “altijd alles nog dieper kan”) en recenter na de nederlaag tegen Union toen meer en meer supporters het ontslag van Vandenhaute vroegen. Vandenhaute spreekt voor VTM en zit zelfs in de voetbalprogramma's op Canvas en RTBF. Het Nieuwsblad vist echter achter het net. Zij hadden eerder een artikel gepubliceerd over de verstoorde relatie tussen Jean Kindermans en Peter Verbeke. Kindermans blijkt in november al te zijn ontslagen door Vandenhaute en Verbeke maakte op 8 januari (in de thuismatch tegen Union) zijn publieke terugkeer nadat hij in oktober een stap terugzette vanwege gezondheidsredenen. Ondertussen is Jesper Fredberg aangesteld als de nieuwe CEO en hing er een bijzondere sfeer waarbij niemand elkaar vertrouwde. Verbeke verweet Kindermans om te verouderde methodes te gebruiken, maar de supporters steunen de voormalig hoofd van de jeugdopleidingen. Verbeke is niet gediend met het artikel en laat zijn advocaat een brief sturen naar Het Nieuwsblad.

Getuigen van Hauspie hebben weinig positief te zeggen over Vandenhaute. Zo spreekt hij over steun binnen de club, terwijl dat helemaal niet het geval zou zijn. De onstabiele leiding en talloze wissels in het bestuur en het personeel blijven als een rode draad lopen door de recente geschiedenis van Anderlecht. Verbeke en Vandenhaute worden afgeschilderd als 'les deux psychopathes' en Verbeke zelf als 'le petit nazi'. Een getuige zegt hoe hij Verbeke volwassen mensen zag vernederen en deed huilen door te roepen.


KOMPANY
In de interviews zegt Vandenhaute spijt te hebben over het feit dat hij niet langer heeft geprobeerd om Kompany aan te houden als trainer. Hij zei dat het “na de bekerfinale het niet meer zo goed klikte”, maar Vandenhaute was nooit een voorstander om Kompany speler-trainer te maken. Dat was al duidelijk toen Vandenhaute nog geen mandaat had bij Paars-wit. Wanneer Kompany stopt met voetballen na aanhoudende blessures offert Vandenhaute zijn vriend Vercauteren op als hoofdcoach en krijgen Karel Van Eetvelt (CEO en een fietsvriend van Vandenhaute) ook Michaël Verschueren de bons.

De matige seizoensstart van vorig jaar gooit olie op het vuur voor Vandenhaute die spelers begint op te bellen. De spelers lichten meteen Kompany in en het komt tot een gesprek met Vandenhaute en Verbeke aan een kant en de technische staf en enkele belangrijke spelers aan de andere kant. De spelers steunen onvoorwaardelijk Kompany die een waarschuwing krijgt voor de ogen van zijn spelers dat de wedstrijd in Charleroi zou kunnen beslissen over zijn lot. Maar Anderlecht wint die avond met 1-3 en begint aan vermoedelijk zijn beste periode in de competitie sinds de overname van Coucke. Kompany gedraagt zich zeer professioneel en laat nergens uitschijnen dat er intern problemen en twijfels zijn. Vandenhaute verwijt Kompany dat hij niet naar hem luistert omdat hij hem veel zou kunnen bijbrengen. Een voormalig werknemer zegt dat Vandenhaute niet besefte dat Kompany Anderlecht niet nodig heeft om zijn ambities waar te maken.

Na de verloren bekerfinale ontploft de bom. Vandenhaute en Verbeke rekenen zich rijk en denken op voorhand dat de finale al is gewonnen. Maar Anderlecht presteert zwak en verliest de finale na strafschoppen. Toch eindigt het nog derde in de Champions Play-offs en de supporters merken opnieuw vooruitgang. Tijdens een diner bij Vandenhaute krijgt Kompany het verwijt dat hij niet alles uit de kern heeft gehaald. Kompany pareert door te zeggen dat hij maar al te goed weet hoe Vandenhaute over hem denkt. Later zal hij tegen een collega op de academie zeggen dat hij Vandenhaute en Verbeke zelf heeft geëvalueerd en dat hij het niet pikt om kritiek te krijgen van iemand die zelf niets kent van het trainerschap.

Kompany stelt eisen voor een verder verblijf. Een quote van Coucke ligt hem immers zwaar op de maag waarin werd gesteld dat er 'in een week een heel seizoen om zeep werd geholpen' (verlies bekerfinale en op Union). Kompany wil niet langer dat Vandenhaute en Verbeke zich bemoeien met zijn sportieve werk en hij hekelt ook het feit dat hem werd verweten om niet genoeg uit de groep te halen terwijl in het begin van het seizoen het behalen van de Champions Play-offs als doel was gesteld. Vandenhaute heeft er geen oren naar en Kompany vertrekt naar Burnley. In de kranten lijkt het alsof Kompany alle sportieve macht naar zich wou toetrekken. In Kompany's omgeving bevestigen ze dat hij opnieuw wilde strijden voor de top-4, ook al was de kern veel minder in kwaliteit door het nakende vertrek van enkele sleutelspelers.

MAZZU EN VERTONGHEN
Ook over de komst van Felice Mazzu worden vragen gesteld, wat voetbalanalisten ook meteen deden. Verbeke had andere namen op zijn lijstje staan (Letsch van Vitesse en Baticle van Angers) die beter aansloten bij Kompany's visie. Wanneer Wouter Vrancken naar Genk trekt, kiest Vandenhaute dan maar voor Mazzu.

Op een gelijkaardige manier komt ook Jan Vertonghen in Brussel terecht. Vetonghen is weliswaar sterk bezig de laatste weken, maar Vandenhaute zag zijn komst vooral als een prestigetransfer nadat Club Brugge (Mignolet) en Antwerp (Alderweireld) ook al een Rode Duivel hadden aangetrokken. Bij Anderlecht waarschuwt men Vandenhaute voor het hoge loon van Vertonghen, maar hij negeert de alarmbellen. Met dat geld meende men dat hij beter een spits had aangekocht. Vertonghen zoekt ook even naar zijn plaats in het elftal, zeker omdat Anderlecht met Hoedt en Delcroix al twee linksbenige centrale verdedigers in de kern heeft. Exit Wesley Hoedt naar de B-kern en ondertussen heeft hij Anderlecht verlaten. Bijna hetzelfde lot wacht ook kapitein Hendrik Van Crombrugge. Hij verdient 'te veel' en wordt naar de uitgang geduwd. Zijn vervanger, de jonge Bart Verbruggen, doet het momenteel erg goed, maar de steun van Van Crombrugge aan Kompany zou bij Vandenhaute nog zwaar op zijn maag hebben gelegen.

K.O. VOOR VANDENHAUTE EN VERBEKE
Peter Verbeke voelde zich al een tijd niet goed en moest rusten na een ontstoken hartspier. De voormalige CEO werd niet als stressbestendig beschouwd wat ook zijn woede-uitbarstingen kon verklaren. Wanneer Verbeke in het ziekenhuis ligt (en de functies van sportief directeur en CEO combineert) maakt Coucke zich zorgen om de flink gestegen loonmassa. Coucke wil niet langer dat Verbeke nog een transfer regelt.

Ondanks dat Coucke vroeg om niet aan de jeugdwerking te raken, nodigt Vandenhaute Jean Kindermans uit met de boodschap dat de jeugdwerking gemoderniseerd moet worden. Kindermans moet samenwerken met Verbeke (in een nieuwe rol), maar Kindermans weigert omdat hij beseft dat dit nooit gaat werken. Hij krijgt zijn C4 en is bezig aan zijn opzegtermijn. Een getuige zegt dat “de jeugdopleiding het enige is dat het nieuwe Anderlecht met het oude verbindt en dat het daarom op de schop moet”. Het ontslag van Kindermans blijft een maand onder de radar. Na de thuisnederlaag tegen Union in januari wordt Vandenhaute zelf geëvalueerd door de raad van bestuur. Zij raden hem aan om vanaf nu te stoppen met uitvoerende taken. Coucke raadt Vandenhaute aan om de situatie te aanvaarden. Kindermans wordt opgebeld door Coucke met de boodschap dat de raad van bestuur unaniem achter de jeugdopleiding staat.

Nadat Vandenhaute op non-actief wordt gezet, is het de beurt aan Verbeke. Vandenhaute probeert nog om 'zijn zoon' (zo werd Verbeke genoemd op Anderlecht door insiders) aan boord te houden, maar de nieuwe CEO Fredberg laat Verbeke weten dat er niet langer plaats is voor hem. Toch neemt Vandenhaute het niet zo ernstig met zijn nieuwe functie. Hij onderhandelt met de makelaars van Ait El Hadj over de transfer naar Genk (volgens insiders aan een spotprijs) en zit samen met de vader van jeugdspeler Konstantinos Karetsas die uiteindelijk naar Genk terugkeert. Uit dat gesprek bleek dat Vandenhaute niet eens de voornaam van de speler kende.

Maar er komt nog een aap uit de mouw. De ontslagvergoeding voor Verbeke bedraagt maar liefst 1 miljoen euro, door Vandenhaute onderhandeld toen Verbeke CEO werd. Coucke is razend en wil dit bedrag niet betalen. Wanneer Vandenhaute naar Verbeke belt, zit die op dat moment samen met de clubjurist om zijn ontslag te regelen. Verbeke zet zijn gsm op luidspreker zodat ook de clubjurist hoort hoe Vandenhaute plots kritiek op hem uit. Fredberg komt deze pijnlijke anekdote snel te weten zodat hij ook beseft met wie hij te maken heeft. Uiteindelijk krijgt Coucke gelijk en zal Verbeke niet het afgesproken bedrag eisen van Anderlecht.

Maar ook Vandenhaute zelf neemt het niet zo nauw met de financiële toestand van de club. Hij factureert jaarlijks 500.000 € via Huppeldepup NV, de firma van zijn echtgenote sportjournaliste Catherine Van Eylen. Van Eylen die trouwens van de deontologische commissie van de VRT vrijaf moet nemen telkens wanneer Anderlecht of Vandenhaute negatief in het nieuws komen. Vandenhaute dineerde bovendien regelmatig in een duur restaurant in Ukkel waar telkens voor € 2000 werd gegeten. Die facturen moeten dan worden verwerkt door werknemers die moeten inleveren omdat de club financieel het moeilijk heeft.

WAT NU?
De onrust blijft heersen in Anderlecht, zowel sportief als bestuurlijk. Vandenhaute ziet zichzelf als een soort verbindingspersoon tussen het management en het bestuur, maar een ex-medewerker zegt dat Vandenhaute geen aanhangers meer heeft. Een andere ex-werknemer beweert dat Vandenhaute wraak wilde nemen op Coucke die Anderlecht had overnomen terwijl Vandenhautte er zijn zinnen op had gezet.

"Vandenhaute zag in Kompany een beperkend element voor de groei van Anderlecht, maar ondertussen zal hij wel gezien hebben dat dit andersom was", zegt een clubleider die verder ook opmerkt dat Coucke de club vorige zomer had moeten verkopen. Hij is er zeker van dat Coucke sowieso Anderlecht gaat verkopen, alleen weet niemand wanneer.

Humo meldt dat Vandenhaute niet reageerde op hun aanvraag voor een interview. Hij reageerde pas toen bleek dat Humo allerlei getuigen had geraadpleegd. Maar na een uur wilde Vandenhaute nog steeds niet gepast reageren.
 





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.