Penaltyheld Verbruggen leidt Anderlecht naar kwalificatie

DONDERDAG, 23 FEBRUARI 2023, 20:41 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft zich ten koste van Ludogorets geplaatst voor de 1/8e finales van de Conference League. Het had daarvoor wel strafschoppen nodig. Daarin was doelman Bart Verbruggen de grote held. De Nederlander stopte drie elfmeters.

Anderlecht moest winnen en begon met een aanvallend elftal. In tegenstelling tot vorige week leidde dat niet meteen tot dominantie. Het waren de bezoekers die in de eerste helft het balbezit claimden. Al vond paars-wit dat niet erg. Zeker niet omdat het al vroeg op voorsprong kwam. N'Diaye met de prima steel. Passje naar Amuzu. Die zette zijn man in de wind en vond Slimani voor doel. De Algerijn leek naast te trappen, maar Russo devieerde het leer in doel: 1-0.

Hoewel Ludogorets het meest de bal had, probeerde Anderlecht wel mooi te voetballen. Bij momenten lukte dat en zo kwamen er ook enkele kansjes. Verschaeren zag een schot afgeblokt en voor Stroeykens was de hoek net te scherp. Zijn poging stuitte op doelman Padt. Op slag van rust ontsnapte Sardella aan rood toen hij de alleen doorgebroken Tekpetey licht raakte. De ref zag er gelukkig voor Anderlecht geen graten in. Anderlecht met eeen voorsprong de rust in.

Na de rust was de eerste kans voor Ludogorets. Neressi met het schot, maar de bal strandde tegen de voeten van Thiago. Gelukkig, want Verbruggen leek op weg naar de andere hoek. Op een flauw schotje van Arnstad na kwam Anderlecht niet meteen aan kansen. Tot halfweg de tweede helft Slimani zijn sterke lichaam gebruikte en panklaar legde voor Verschaeren. Die twijfelde niet en trapte via Padt tegen de touwen: 2-0. Anderlecht leek op rozen.

Helaas was de vroegde van korte duur. Amper drie minuten later ontsnapte Despodov op rechts. De flankaanvaller leverde de perfecte voorzet af en zo'n bal moet je Thiago niet geven. De Braziliaan tikte het leer voorbij Verbruggen in de benedenhoek: 2-1. Na het tegendoelpunt ging Anderlecht vol op zoek naar de 3-1. Stroeykens trapte, maar Padt redde. Invaller Raman zag dat Padt wat ver uit zijn doel stond, maar zijn poging strandde op de lat. Vertonghen werd na een vrije trap omver geduwd, maar scheidsrechter Siebert zag er geen strafschop in. Anderlecht bleef aandringen, maar verlengingen moesten een winnaar aanduiden.

De eerste kansen van de verlengingen waren voor Ludogorets. In de eerste minuut waren Tissera en Despodov er dichtbij, maar gelukkig stond één van de twee buitenspel. Wat later mocht Despodov richting Verbruggen afstormen, maar hij trapte naast. Daarna was het opnieuw aan Anderlecht om op de helft van Ludogorets te parkeren. Refaelov trapte, maar Naressi haalde de bal met de borst van de lijn. Intussen stond Ludogorets ook met tien na rood voor Piotrowski. Zonder bijkomende doelpunten gingen we de rust van de verlengingen in. In de tweede verlenging gebeurde er amper iets. Strafschoppen dus.

In de strafschoppenserie maakte Verbruggen zich onsterfelijk. De doelman pakte maar liefst de eerste drie strafschoppen van Ludogorets. De Anderlecht-trappers daarentegen faalden niet. Eerst Refaelov, vervolgens Vertongen en tot slot Verschaeren trapten Anderlecht een ronde verder.

Score: 2-1
Goal(s): 13' Russo (1-0, own), 68' Verschaeren (2-0), 71' Thiago (2-1)

Strafschoppen: Pipa (mis), Refaelov (1-0), Yankov (mis), Vertonghen (2-0), Naressi (mis), Verschaeren (3-0)

Anderlecht:Verbruggen, Arnstad (106' Stassin), Sardella, Vertonghen, N'Diaye (93' Sadiki), Diawara (89' Refaelov), Verschaeren, Stroeykens (83' Ashimeru), Dreyer, Slimani (83' Raman), Amuzu (62' Angulo)
Ludogorets:Padt, Witry (12' Pipa), Plastun, Russo, Nedyalkov, Naressi, Piotrowski, Nonato (78' Yankov), Tekpetey (46' Delev), Thiago (90+2' Tissera), Despodov (103' Gonçalves)

Geel: 16' Stroeykens, 16' Naressi, 26' Piotrowski, 56' Russo, 57' Refaelov, 84' Pipa, 90+6' Tissera, 93' Arnstad, 120+4' Sardella
Rood: 97' Piotrowski (2 x geel)

Scheidsrechter: Daniel Siebert (Dui)
Stadion: Lotto Park