Orban nekt flauw Anderlecht

ZONDAG, 5 MAART 2023, 20:37 - TCV

WEDSTRIJDEN Een matig Anderlecht heeft met 1-0.verloren in Gent. In een evenwichtige eerste helft trapte Gent tweemaal tegen de paal, maar speelde Paars-wit goed mee. Na rust was Gent beter en scoorde het een mooi doelpunt via Orban. Anderlecht kreeg nog twee kansen via Dreyer, maar na een tweede gele kaart voor Diawara viel het doek definitief voor de bezoekers. Anderlecht lost door de nederlaag de top-8 en staat alweer voor een cruciale week. De wedstrijd van volgende week tegen Cercle Brugge zal bepalen of Paars-wit nog een kans maakt op de Europe Play-Offs.

Na amper een halve minuut testte Orban al de kwaliteit van de handschoenen van Verbruggen. Anderlecht reageerde met een te wild schot van Amuzu. Gent was beter in de beginfase. Cuypers trapte toen van ver een vluchtschot tegen de paal. Na een kwartier kon Gent niet profiteren van een misrekening van Verbruggen bij een botsende bal. Anderlecht kwam er af en toe wel uit. Ashimeru drong door in het strafschopgebied en had best mogen schieten op doel in plaats van de bal nog opzij te leggen. In minuut 20 moest Piatkowski een bal van Verschaeren van de lijn halen nadat Nardi zijn doel had verlaten.

De bal wisselde snel van kant, maar dat kwam vooral door veel balverlies van beide teams. Op het half uur vond Murillo geen ploegmaat voor doel. De wedstrijd verzandde in meer slordigheden. Een slechte pass van Debast leidde net voor rust nog tot de tweede bal van Cuypers tegen de paal. Een vrij evenwichtige eerste helft waarin Gent wel tweemaal de paal trof.

Net zoals in de eerste helft zorgde Orban snel voor het eerste gevaar. Amuzu brak snel uit, maar enkel Slimani was voor doel gevolgd. In minuut 56' opende Gent plots de score. De snelle Orban ging diep en krulde de bal onhoudbaar in de winkelhaak. Gent zette zich door en Cuypers trapte centraal over. Ondanks dat Anderlecht het moeilijk had na rust, kreeg Paars-wit twee goede kansen via Dreyer. Eerst raakte de Deen een bal met veel effect niet goed, daarna lag Nardi in de weg op een poging in een tijd.

Een kwartier voor tijd werd de opdracht voor Paars-wit nog moeilijker. Diawara pakte zijn tweede gele kaart nadat hij eerder al dom geel had gepakt. Anderlecht probeerde nog via Raman en Angulo, maar Gent had alles onder controle. Fofana trapte net voor de reguliere speeltijd naast.

Anderlecht wint dus opnieuw niet tegen Gent en moet een kloof laten met de top-8. Tegen de betere clubs in de competitie kan dit Anderlecht voorlopig nog steeds niet winnen. De ploeg met de hoogste klassering in de stand waar Anderlecht kon tegen winnen dit seizoen, is Charleroi op plaats 9. Gezien het lastige resterende programma, is de wedstrijd tegen Cercle Brugge van volgend weekend vermoedelijk de laatste strohalm die Anderlecht moet grijpen om alsnog in de top-8 te kunnen geraken.