Anderlecht stunt in Villarreal

DONDERDAG, 16 MAART 2023, 23:11 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft zich ten koste van Villarreal gekwalificeerd voor de kwartfinale van de Conference League. Een torpedo van invaller Slimani na rust bracht de 'gele duikboot' uit Spanje tot zinken. Paars-wit had wel een uitstekende Verbruggen nodig om de Spanjaarden enkele malen van een doelpunt te houden, maar Paars-wit kreeg ook wel de nodige kansen. Zo verrast Anderlecht tegen een Spaanse subtopper en over de twee matchen is dat zeker niet onverdiend.

De beginfase leek wel op een nieuwe Spaanse Furie. Na twee minuten dook Alex al voor Verbruggen op en ook in minuut vijf en zeven was Villarreal nog gevaarlijk. Ondanks de Spaanse druk, prikte Anderlecht voor het eerst tegen via een te zwak schot van Dreyer in minuut 13. Na twintig minuten mikte Chukwueze in doel, maar Debast kopte de bal van de lijn. Daarna herstelde Anderlecht zich. Amuzu, duidelijk sneller dan Foyth, stuitte op Reina en even later kon niemand van Paars-wit profiteren bij slordig uitvoetballen van de Spanjaarden. Ook Raman probeerde het, maar de hoek was te scherp.

Daarna nam Villarreal opnieuw de match in handen. Verbruggen haalde een laag schot van Alex uit het doel. Net voor rust redde de Nederlandse doelman opnieuw een schot en belandde er ook een bal van Moreno op de lat. Anderlecht kon zeker niet mopperen met de 0-0 aan de rust, al had het ook zelf kunnen scoren.

Na rust kreeg Murillo de eerste grote kans, maar de Panamees was te verrast om de bal in doel te duwen. Villarreal reageerde met een schuin schot. In minuut 54 pakte Verbruggen uit met een cruciale redding op een rebound van Moreno nadat hij een hard schot moest lossen. Daarna leken de Spanjaarden, net zoals in het Lotto Park, hun beste kruit te hebben verschoten en Anderlecht hield vrij makkelijk stand. Anderlecht stond hoger opgesteld en hield Villarreal weg van het eigen doel.

Na een combinatie bediende Murillo de vrijstaande Slimani aan de tweede paal. De Algerijn trapte beheerst de bal in doel. In de toegevoegde tijd kwam Villarreal nog tweemaal dicht bij de gelijkmaker. Verbruggen duwde een kopbal uit doel en in de 93ste minuut was Verbruggen nogmaals de redder in nood. Hij redde van kortbij een laatste Spaanse stuiptrekking.

Hoewel Anderlecht in de competitie, ondanks de recente beterschap, nog altijd op een historisch lage plaats staat, heeft deze Europese campagne toch al voor de nodige lichtpunten gezorgd dit seizoen. Morgen wordt er al geloot voor de kwartfinale.