Flauwe 0-0 hypothekeert Europe Play-offs

ZONDAG, 9 APRIL 2023, 15:36 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is niet verder geraakt dan een zoutloze 0-0 tegen Westerlo. Anderlecht speelde met goede wil, maar van creativiteit was er geen sprake. Het kreeg amper een kans bij elkaar gevoetbald en het mocht uiteindelijk nog Verbruggen bedanken die zijn ploeg redde in de slotfase toen Westerlo plots kwam opzetten en enkele grote kansen kreeg. Door het puntenverlies komt de Europe Play-offs ernstig in gevaar.

Anderlecht startte goed en nam het initiatief, maar Westerlo kreeg wel de eerste echte kans na 6 minuten. Ex-Anderlechtspeler Chadli kopte echter te zwak. De Paars-witte storm ging snel liggen en Westerlo speelde goed mee. Na een kwartier kwam Verbruggen wel heel ver uit zijn doel, maar gelukkig speelde hij de bal niet met de hand. Anderlecht had het echter moeilijk om tot kansen te komen. Raman kon dan toch eens uithalen, maar hij trapte net voorlangs, niet lang voor het half uur. Westerlo kon bijna op doel besluiten na een rommelige fase voor doel.

In het laatste kwartier voor rust gebeurde er vrijwel niets en dus sleepte de wedstrijd zich op een gezapig tempo naar de rust.

Het eerste feit na rust was een gele kaart voor bankzitter Slimani na protest. Fixelles mocht ondertussen zonder kaart bij Westerlo de fouten blijven opstapelen. Anderlecht drong weer even aan na rust. Amuzu kreeg een goede kans, maar hij probeerde onbegrijpelijk om nog een ploegmaat aan te spelen. Het matige spel van Paars-wit stond Westerlo toe om de kat uit de boom te kijken, want een gelijkspel was voor hen geen slecht resultaat. Twintig minuten voor tijd viel Slimani in, al stond de Algerijn uiteraard wel al met geel achter zijn naam. Maar het was Vertonghen die Bolat bedreigde met een kopbal.

Westerlo dreigde na rust voor het eerst met een doorgekopte vrije trap, maar toen zaten we al in minuut 80. Dit was echter het begin van een heus slotoffensief van de bezoekers. In minuut 84 kreeg Van Den Keybus een grote kans na een corner. Verbruggen reageerde echter snel en stopte de poging. Even later trapte Van Eenoo op de lat en in minuut 89 haalde Verbruggen een punter van Vetokele knap uit doel. Daarna trapte Nene ook nog een keer tegen de lat.

Van een reactie van Anderlecht was er geen sprake. De ploeg zakte na minuut 75 helemaal in elkaar en kon net zoals vorig weekend in Eupen in de slotfase amper nog een bal in de ploeg houden. Een afgeweken bal van Stroeykens rolde wel nog naast.

Door het gelijkspel hypothekeert Anderlecht flink zijn deelname aan de Europe Play-offs. Het zal volgend weekend zelf iets moeten rapen in Genk, hopen dat Charleroi verliest op Standard en dan is er uiteraard ook nog het geval van het herspelen van de wedstrijd tegen Mechelen. Niet te vergeten: Charleroi ontvangt op de allerlaatste speeldag ook nog leider Genk.