Anderlecht neemt optie op halve finale

DONDERDAG, 13 APRIL 2023, 22:53 - Garrincha

WEDSTRIJDEN Anderlecht mag dromen van een eerste Europese halve finale sinds 1990. Paars-wit boekte vanavond een fraaie 2-0-overwinning tegen AZ. Volgende week volgt de terugwedstrijd in Alkmaar.

Anderlecht begon met Refaelov en Slimani opnieuw in de basiself, maar het was AZ dat het wedstrijdbegin domineerde. Het is niet dat de Nederlanders veel kansen bij elkaar speelden, maar Anderlecht stond wel onder druk. Rond minuut twintig had Anderlecht het evenwicht hersteld. Sterker nog: na een loepzuivere voorzet van Dreyer kopte Murillo zowaar de 1-0 tegen de touwen. Het Lotto Park ontplofte.

Na het openingsdoelpunt kwam ook AZ enkele keren opzetten, maar heel gevaarlijk was dat niet. Voor de rust moest Verbruggen zijn beste saves nog niet bovenhalen. Aan de overkant had ook zijn collega Ryan weinig op te knappen. Al had die er halfweg wel al eentje achter hem liggen.

Ook na de pauze was het vooral AZ dat op de helft van Anderlecht voetbalde in plaats van andersom. Af en toe liet paars-wit defensief een steekje vallen, maar gelukkig toonden de spitsen van AZ zich vandaag niet van hun dodelijkste kant. En ook nu viel het doelpunt aan de overkant. Refaelov met de mooie dieptebal langs de lijn voor Amuzu. Die haalde op snelheid de achterlijn en legde af richting de rand van het strafschopgebied. Ashimeru met de perfecte controle en een nog beter schot in de rechter benedenhoek: 2-0.

In de laatste twintig minuten hield Anderlecht de wedstrijd vlot onder controle. En zo kan het met een mooie bonus en flink wat vertrouwen volgende week naar Nederland afreizen voor de terugwedstrijd.