"Mental coach van Federer maakt me beter"

VRIJDAG, 13 JULI 2012, 08:49 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Behrang Safari traint sinds dinsdag weer mee met Anderlecht. In juni nam hij met Zweden deel aan het EK, maar hij speelde er geen minuut. "Natuurlijk was ik ontgoocheld", geeft Safari toe. "Maar ik voelde me niet overbodig."


"Ik veroverde mijn selectie na een zware schouderblessure en bood veel concurrentie aan vaste linksback Olsson", zoekt Safari naar positieve aspecten. "Omdat ik drie weken hard trainde, zal ik ook snel klaar zijn om nu weer te spelen bij Anderlecht."

"Probleem in mijn hoofd"

Vorig seizoen veroverde Safari in zijn eerste jaar bij Anderlecht een basisplaats, toch is de Zweed van nature een twijfelaar. "Voetbal is meer dan een louter fysieke sport. Dat ontdekte ik drie jaar geleden toen ik bij Basel speelde. Ondanks mijn basisplaats was ik niet tevreden na mijn eerste jaar en ik besefte dat mijn probleem eerder in mijn hoofd zat dan in mijn voeten", legt Safari uit.

"Ik moest echt meer geloven in mijn eigen kunnen. Twee ploegmaats raadden me toen mental coach Chris Marcolli aan. Hij is een Zwitserse sportpsycholoog die ook tennisser Roger Federer begeleidde. Die leverde goed werk. Als Federer vroeger een foutje maakte stortte hij soms in. Nu is hij de beste tennisser ter wereld."

"Niemand geeft graag zijn zwakheden toe"

"Het kost veel moed om toe te geven dat je eigenlijk hulp nodig hebt", gaat Safari eerlijk verder. "Niemand geeft zijn zwakheden graag toe en toen ik zag hoeveel die sessies bij Marcolli kosten, wilde ik het eigenlijk niet meer doen. Het was mijn vrouw die me overtuigde om toch te investeren in mijn beroep."

"En het hielp. We hielden praatsessies en hij gaf me oefeningen die mij twee keer meer zelfvertrouwen gaven. Wat ik precies moet doen, zeg ik liever niet. Dat is voor iedereen persoonlijk. Federer had andere opdrachten dan ik."

"Dit seizoen moet beter worden van vorige"

Safari was zo tevreden over de samenwerking met Marcolli dat hij hem nu hij bij Anderlecht speelt soms ook nog belt. "Hij wilde zelfs al een keer naar hier komen", aldus Safari. "Bij Anderlecht zijn ze op de hoogte van de samenwerking, maar het is niet aan mij om te zeggen of andere spelers er ook baat bij zouden hebben."

"Denk nu ook niet dat ik alles aan Marcolli te danken heb. Ik ben nog altijd diegene die moet voetballen en hij is gewoon een grote steun. In Zwitserland heb ik geleerd om altijd te blijven werken. Een sporter die tevreden is met zichzelf, kan beter stoppen. Daarom moet dit jaar bij Anderlecht beter zijn dan vorig jaar."

Bron: Het Nieuwsblad



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.