"In Europa riskeert Biglia te zwemmen"

VRIJDAG, 13 JULI 2012, 09:58 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

John van den Brom liet al verstaan te kiezen voor één defensieve middenvelder. In Het Laatste Nieuws uit Aimé Antheunis zijn twijfels over deze speelstijl. "We zullen zien hoelang Van den Brom vasthoudt aan zijn filosofie."


De Anderlecht-coach gaf al aan dat Lucas Biglia zijn enige verdedigende middenvelder wordt. Voor hem lijken Kanu en Gillet voor offensieve impulsen te moeten zorgen. Pär Zetterberg roept al tien jaar om deze speelstijl in de Belgische competitie en ook vorig seizoen kwam er vaak kritiek omdat Jacobs voor Kljestan koos naast Biglia.

"Denk je dat hij niet wist wat een middenveld met de punt naar achter is? Wel, Jacobs zal zijn redenen gehad hebben om niét zo te spelen", steekt Antheunis vinnig van wal. "Als de tegenstander van Anderlecht straks sterker is, bijvoorbeeld in Europa, riskeert Biglia te zwemmen. En dan zal het kerkhof snel dichtbij zijn hoor."

"Op het lijf geschreven van Gillet"

Uiteraard zal Van den Brom van Kanu en Gillet vragen om Biglia te steunen bij balverlies, maar ook dat ziet Antheunis niet echt zitten. "Beiden zijn noch individueel noch positioneel sterk in de defensieve omschakeling", aldus de oud-coach van paars-wit, die dan plots anders lijkt te gaan denken.

"Ik ben nooit voorstander geweest van Kljestan naast Biglia. Ze zijn allebei rechtsvoetig, en als je met twee defensieve middenvelders wil spelen, vind ik dat je een linksvoetige en een rechtsvoetige nodig hebt om het spel te verleggen. Plus, Kljestan heeft te weinig klasse."

"Eis een driehoek met de punt naar achter op het lijf geschreven van Gillet, met zijn infiltraties. Van den Brom kent zijn spelers al goed. Dan is er nog iets: vorig seizoen stond Mbokani bij de omschakeling van balverlies naar balbezit in de spits telkens op een eiland. Dat was onder meer het gevolg van de veldbezetting met slechts één offensieve middenvelder, waardoor je minder aansluiting naar voor krijgt."

"Ik wens Van den Brom veel succes"

Antheunis, die met Baseggio en Vanderhaeghe in zijn Anderlecht-periode ook voor twee verdedigende middenvelders koos, lijkt nu toch gewonnen te zijn voor het concept van Van den Brom. "Mijn eerste verzet kwam er omdat ik moeite heb met de perceptie dat Van den Brom ineens iets heeft uitgevonden. Dit is typisch zo'n verhaal in de voorbereiding op een nieuw seizoen."

"Het is positief dat Van den Brom een duidelijke visie heeft, en ik wens hem alle succes daarbij, maar 't is nog vroeg, en we zullen zien hoelang hij vasthoudt aan zijn filosofie. Want weet je wat de enige goede veldbezetting is? Die waarbij de kwaliteiten van je ploeg in de verf worden gezet en de gebreken worden gecamoufleerd. En of dat dan met de punt naar voor of naar achter is ... Dat zullen de resultaten bepalen."

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.