"Ik moest fout bij mezelf zoeken, niet de club"

WOENSDAG, 25 JULI 2012, 11:05 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

Het kan verkeren, zeker in voetbal. Vraag dat maar aan Kanu. Deze winter leek zijn liedje bij Anderlecht uitgezongen, nu is hij basisspeler. "Ik heb mijn lesje geleerd", kijkt hij nog even terug. "Dit moet mijn seizoen worden."


Nog voor de trainingen begonnen sprak John van den Brom zijn lof uit voor de Braziliaan. Deze viel niet in dovemans oren en Kanu speelde een sterke voorbereiding. Ook tijdens de Supercup toonde hij zich erg gretig. Toen hij na afloop het stadion verliet, kreeg hij een staande ovatie van de aanwezige fans. Dit terwijl hij vroeger meermaals werd uitgejouwd.

"Dat raakte me fel", zo vertelt Kanu, die tijdens de play-offs weer volledig aan de oppervlakte kwam. De grote bijdrage die hij toen leverde aan de titel zorgde ervoor dat de fans hem weer helemaal opnamen in de paars-witte familie. Tijdens de titelhuldiging hoorde hij bij de spelers die het meeste applaus kregen. "Ik moet de supporters daarvoor bedanken. Toen ze mijn naam scandeerden terwijl we daar op het podium stonden, kreeg ik kippenvel. Het vertrouwen van de fans is héél belangrijk voor mij."

"Dacht dat mijn verhaal bij Anderlecht over was"

Door gezondheidsproblemen van zijn moeder zat Kanu vorig seizoen in een diep dal. "Ik wil me daar niet achter verschuilen, maar het hield me wel voortdurend bezig. Ik voelde me machteloos en daardoor ook zo opstandig. Bovendien had ik het gevoel dat de trainer geen groot vertrouwen in mij had. Ik viel voortdurend naast de ploeg en kreeg in mijn ogen geen eerlijke kans. Door alle omstandigheden is mijn eerste seizoenshelft de mist in gegaan."

Omdat hij meermaals niet kwam opdagen, leek Kanu zijn liedje bij Anderlecht uitgezongen. "Ja, dat is juist. Op een bepaald ogenblik heb ik zelfs gedacht dat mijn verhaal bij Anderlecht over was. Ik heb toen lang met mijn Braziliaanse manager gepraat. In die gesprekken kwam ik tot het inzicht dat ik niet de fout bij de club moest zoeken maar bij mezelf. Van dan af ben ik heel hard beginnen trainen."

"Manager Herman Van Holsbeeck bleef me echter steunen. Hij heeft me in de moeilijke momenten niet laten vallen en bleef vertrouwen in mij stellen. Ik heb verscheidene keren in zijn bureau gezeten om te praten. Ik kreeg ook veel steun van Besnik Hasi en Louisa (Kanu's persoonlijke begeleidster, red.)."

"Ik wilde me meteen tonen aan Van den Brom"

Dit seizoen moet Kanu één van de dragende spelers worden. Dat Van den Brom hem tijdens de voorbereiding de aanvoerdersband gaf toen Biglia afwezig was, wilde veel zeggen. "Ik ben blij met de nieuwe trainer. Zijn manier van motiveren, van trainen, van met de spelers te praten, past beter bij mijn karakter dan de aanpak van Ariël Jacobs. Ik wilde van bij de start van de voorbereiding me meteen tonen aan de nieuwe coach."

"Daarom trainde ik tijdens mijn vakantie in Brazilië met een persoonlijke coach. Fysiek sta ik vandaag scherp. Op andere vlakken moet ik nog vooruitgang boeken: de defensieve omschakeling en efficiënter worden voor doel. Dat is ook wat de coach vraagt."

Van den Brom wil Kanu uitspelen als offensieve pion in de driehoek op het middenveld. Een positie die de Braziliaan uitermate bevalt. “Ik speel het liefst zo offensief mogelijk, maar in de loop van de voorbije jaren ben ik polyvalenter geworden. Waar de trainer me zet, ik zal altijd het beste van mezelf geven. Ik heb mijn les geleerd. Voetballen is mijn leven en mijn job. Ik mag mijn kansen niet vergooien. Dit moet mijn seizoen worden.”

Bron: Het Laatste Nieuws



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.