Anderlecht wint nipt, maar verdiend

ZONDAG, 20 AUGUSTUS 2023, 15:40 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft nog eens gewonnen van Westerlo. Het won verdiend met 2-1 na een goede eerste helft waarin Dolberg al na een minuut scoorde. Anderlecht controleerde de wedstrijd en diep in de tweede helft verdubbelde Vertonghen knap de score. Maar net daarna kwam Westerlo toch terug in de wedstrijd door tegen te scoren en het kreeg zelfs een grote kans op de gelijkmaker. In de slotfase kreeg de thuisploeg nog enkele kansen, maar de twee doelpunten bleken te volstaan.

Bliksemstart van Anderlecht! In de eerste minuut werd Flips gelanceerd op links en de Fransman zette perfect voor naar Dolberg die meteen scoorde. In de minuten die volgden, kopten zowel Dolberg en N'Diaye naar doel. Na tien minuten reageerde Westerlo voor het eerst via Fixelles en de Kempenaars kwamen stilaan beter in de wedstrijd.

Net voor het half uur zwaaide een voorzet van Sardella gevaarlijk naar doel, maar Gillekens lette goed op. Even later bediende Flips weer Dolberg, maar de Deen kon net niet bij de bal. Raman kreeg de grootste kans na de 1-0. Hij liep slim weg naar doel, maar hij kruiste zijn schoot naast doel.

Een degelijke helft van Paars-wit met een sterk begin, maar daarna werd er toch voor iets te weinig concreet doelgevaar gezorgd. De voorsprong kwam wel nooit echt in gevaar.

Omdat het maar 1-0 was, moest Anderlecht wel bij de les blijven. Een bedrijvige Raman schoot op een bos Kempense benen in minuut 52. Flips kreeg een goede kans aangeboden door Dolberg, maar de nieuwkomer rateerde zijn schot. De Roeck bracht Chadli en nieuwkomer Alcacer op het veld. Een slechte controle van een vermoeide Flips zorgde voor een kans voor Chadli die zijn schot gelukkig miste. Vertonghen gaf zijn ploeg in minuut 72 extra ademruimte. Op een corner draaide hij knap weg en hij trapte met rechts de 2-0 met een laag schot in de verste hoek.

Maar de wedstrijd was nog niet gedaan. Uit het niets sloeg Westerlo terug via twee invallers toen Anderlecht zich in slaap liet wiegen. Jordanov milderde met een harde plaatsbal op aangeven van Matsuo en nog geen vijf minuten later stond het bijna gelijk. Dezelfde Jordanov stond helemaal alleen aan de tweede paal, maar hij kopte over.

In de slotfase toonde de ingevallen Vazquez zich een paar maal. Door de nipte voorsprong bleef het weer spannend tot het laatste fluitsignaal, zeker omdat Amuzu en Stroeykens op kinderlijke wijze op doel schoten uit een gunstige positie.

Zo haalt Anderlecht negen op negen, maar werd het toch weer onnodig spannend op het einde door een vermijdbaar tegendoelpunt en door zelf de kansen niet af te werken. Bovendien miste Westerlo ook nog een grote kans op de gelijkmaker. Volgend weekend speelt Paars-wit opnieuw thuis, deze maal tegen Charleroi.