Anderlecht neemt de leiding na zege

ZONDAG, 27 AUGUSTUS 2023, 20:41 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht klimt voorlopig naar de leiding van de Jupiler Pro League na een overwinning tegen Charleroi dat goed meevoetbalde. Leoni trapte Paars-wit knap op voorsprong in een matige eerste helft van de thuisploeg. Na rust kwam Charleroi een kwartier voor tijd op gelijke hoogte nadat Anderlecht al enkele grote kansen had gemist. Meteen na de gelijkmaker maakte Amuzu het winnende doelpunt met een geplaatste kopbal. Het was sinds december 2021 geleden dat Anderlecht nog vier wedstrijden op rij kon winnen. Volgende week wacht een goede test in Genk.

Er zat best wat tempo in de openingsfase aan beide kanten, maar kansen zagen we niet tot het kwartier toen Sardella naar doel kopte. Maar Charleroi werd dreigender. De vrijstaande Badji kopte achterwaarts tegen de deklat en even later kopte Heymans in het zijnet.

De arbitrage lag te slapen toen doelman Koffi tweemaal al 'vliegend' tackelde op de bal, maar de intensie was zeer gevaarlijk. Onbegrijpelijk dat hier geen kaart werd voor getrokken. Diawara ontsnapte daarna ook aan een kaart. Anderlecht ontsnapte aan de achterstand toen Vertonghen de bal voor de lijn haalde nadat Debast zich liet verrassen door Badji.

Anderlecht speelde eigenlijk zeer matig, maar Leoni dacht er anders over. Hij zette voor en veroverde vervolgens opnieuw de bal. Hij krulde de 1-0 mooi in de verste hoek met zijn mindere voet. Niet veel later had Raman de 2-0 aan de voet, maar hij besloot op Koffi.

Een moeizame eerste helft van Anderlecht. Pas na de 1-0 van Leoni begon het iets beter te voetballen.

Vijf minuten na rust had Anderlecht de voorsprong moeten verdubbelen. Na een inspanning van Leoni miste de ingevallen Amuzu een grote kans. De poging van Rits werd van de lijn gehaald. Charleroi het Anderlecht moeilijk maken door regelmatig voor gevaar te zorgen. Mazzu haalde ex-speler Morioka van het veld voor Trebel, een andere ex-speler.

Alvorens Delaney debuteerde, kopte Badji nogmaals tegen de lat voor de bezoekers. Anderlecht kroop achteruit, maar kreeg opnieuw een grote kans. Amuzu hield vier belagers af en haalde de achterlijn, maar de afwerking van Dolberg was pover.

Een te zelfzeker Anderlecht zaaide wat het oogstte door kansen te missen en achteruit te kruipen. Op een vrije trap werd de bal aan de verste paal terug voor doel gekopt waar Andreou vrijstaand de gelijkmaker scoorde. Maar Anderlecht reageerde meteen. De ingevallen Vazquez veroverde de bal, Sardella zette gepast voor en Amuzu kopte knap in doel. Opnieuw een mooi doelpunt van Paars-wit.

Maar veilig was de voorsprong van de thuisploeg nog lang niet, zeker omdat Charleroi bleef proberen en omdat Paars-wit niet rustig genoeg uitvoetbalde. Vazquez miste in de slotfase nog een zeer grote kans op de 3-1.

Zo wint Anderlecht voor de vierde maal op rij met een doelpunt verschil. Op zich maakt dat uiteraard niet uit, maar meer doelpunten zijn zeker welkom en zullen ook nodig zijn in de toekomst.