Vader Kana: "Lof voor Marco? Window dressing"

ZATERDAG, 16 SEPTEMBER 2023, 21:44 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

INTERVIEWS Marco Kana neemt het dit weekend met Kortrijk op tegen Anderlecht. Maar of het een blij weerzien wordt? In Het Nieuwsblad spreekt vader Guéry Kana harde woorden over de sportieve bazen van Anderlecht. "Het project voor Marco was véél te flou en de signalen waren te negatief. Het was deze zomer altijd ons doel om te vertrekken."

Vorig seizoen kwam Kana amper in actie. Een blessure aan de hamstrings hield hem maanden aan de kant. Toen hij tijdens de eerste oefenwedstrijd tegen Oudenaarde op de bank begin, trok zijn familie haar conclusies, zegt vader Guéry. "Het was toen al duidelijk dat Anderlecht niet meteen op hem rekende. Later begon de club ervaren middenvelders van boven de 30 jaar te halen. Dan ga je je echt vragen stellen", zo vertelt hij.

Geld verdienen

En dus zocht Kana andere oorden op. Westerlo werd lang genoemd, maar volgens zijn vader wilde Marco zelf niet naar de Kempense club. "Belgische, Duitse, Engelse en zelfs Deense clubs informeerden, maar een gebrek aan duidelijkheid blokkeerde veel", aldus Guéry, die vertelt dat hij graag had gehad dat Anderlecht klare wijn schonk over een mogelijk vertrek van Kana

Uiteindelijk trok Kana op uitleenbasis naar Kotrijk, maar eerst verlengde hij zijn contract nog met een jaar tot 2026. Een teken van vertrouwen ziet vader Guéry daar echter niet in. "Anderlecht hoopt vooral nog geld te verdienen aan Marco als hij bij Kortrijk een goed seizoen afwerkt", zo klinkt het hard.

Eigen imago

Nochtans had coach Brian Riemer ooit woorden van lof voor Kana. Hij noemde de jongeling een 'getalenteerde speler' en 'een jongen rond wie je een team kunt bouwen'. Woorden die bij vader Guéry een zicht ontlokken. 

"Dat was window dressing", aldus Guéry. "De nieuwe directie moest denken aan haar eigen imago, want steeds meer jeugdspelers begonnen de club te verlaten."

Bron: Het Nieuwsblad