Lardot: "Had de VAR me geroepen, dan had ik strafschop gefloten"

MAANDAG, 23 OKTOBER 2023, 20:57 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

WEDSTRIJDEN In een videofragment in de app van de voetbalbond geeft scheidsrechter Jonathan Lardot uitleg bij de drie discutabele fases uit Standard - Anderlecht. Hij legt uit waarom hij de ene goal wel afkeurt en de andere niet. Maar vooral: hij geeft toe dat de fout op Dolberg een strafschop verdiende.

Lardot licht in de sofa rustig toe waarom hij de beslissingen nam.

Handspel Leoni: "Van het lichaam en onnatuurlijke houding"

Lardot vertelt dat hij door zijn positie niet zeker was of het handspel was of niet. Daarom liet hij de fase verdergaan en vroeg hij nadien meteen aan de VAR om de beelden te bekijken. De VAR liet Lardot daarop zelf naar een televisiescherm komen.

"Op de beelden was duidelijk te zien dat de arm verwijderd was van het lichaam en in een niet-natuurlijke houding zich bevond. Een tweede element is het contact met zijn dijbeen. Dat was de belangrijkste discussie tijdens de beslissing. Want de nieuwe regels stipuleren dat een deviatie het handspel opheft."

"We moeten bij een deviatie met enkele dingen rekening houden. Zo moet de deviatie de bal duidelijk van richting doen veranderen. Hier vertrekt de bal van de voet van Alzate, stijgt die en raakt die vervolgens lichtjes de dij van Leoni. Maar dat beïnvloedt de richting van de bal niet."

"Zo raakt de bal de arm, die los is van het lichaam. In dit geval wordt de deviatieregel dus niet toegepast. Het is dus gewoon foutief handspel omdat de hand weg is van het lichaam. Als de bal in een natuurlijke positie was geweest zonder extra beweging, dan was het geen handspel."

Handspel Alzate: "Geen hand, wel de buik"

Laforge stipt aan dat hij de beelden op televisie gezien heeft achteraf en dat die niet erg duidelijk zijn. "Maar er is een beeld van achter de goal dat duidelijk toont dat de bal niet de arm van de aanvaller raakt, maar zijn buik. In dat geval het het dus geen handspel zijn."

"Je mag ook niet vergeten dat mocht de bal de hand van de aanvaller geraakt hebben, het doelpunt altijd afgekeurd zou worden. Opzettelijk of niet, foutief of niet, in een natuurlijk positie of niet: het doelpunt zou altijd afgekeurd worden want bij een goals mag er gewoon geen contact zijn met de arm."

Strafschopfase: "Had graag dat VAR me naar scherm had geroepen"

Tot slot kwam Lardot ook terug op de mogelijke strafschopfase tussen Dolberg en Vanheusden. "Na de wedstrijd kwam Brian Riemer me in de kleedkamer opzoeken, zoals het protocol toelaat, en hebben we hierover een gesprek gehad."

"Hij vroeg me of ik de fase had gezien en of de VAR het contact had nagekeken. Tijdens de match was ik gefocust op de rechterkant van het veld en wat daar gebeurde. Toen de bal voor doel werd gegeven, zag ik dat Dolberg op de grond lag. Ik vertelde de VAR dat een speler op de grond lag en dat ze de fase moesten nakijken omdat ik het niet gezien had. De VAR heeft de beelden bekeken en geoordeeld dat er geen tussenkomst nodig was."

"Ik heb de beelden nadien ook bekeken en eerlijk gezegd had ik liever gezien dat de VAR me naar het scherm geroepen had om een fase die ik op het veld niet gezien had, te bekijken. Zo zou ik mijn eigen mening hebben kunnen vormen om te beslissen of het penalty is of niet."

"Er zijn veel elementen die meespelen in het beoordelen van deze fase. We zien dat ook Dolberg contact maakt met Vanheusden. In mijn analyse zie ik de beweging van Dolberg, wat meer een beweging is om zich los te rukken dan een fout. Ik zie ook aan de houding van Vanheusden dat hij de fase en de bal negeert en zich enkel met zijn twee armen op de aanvaller focust."

"Als ik de kans had gekregen om de beelden te gaan bekijken op het scherm, dan had ik strafschop gefloten en Vanheusden een gele kaart gegeven voor onsportief gedrag."

Bron: © Eigen redactie



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.