Jaarrekening 2022-2023: veel meer omzet, wel nog steeds verlies

DONDERDAG, 30 NOVEMBER 2023, 21:07 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

ANDERE Anderlecht heeft vandaag de cijfers uit zijn jaarrekening van het boekjaar 2022-2023, dat gelijkloopt met het voetbalseizoen, bekendgemaakt. Paars-wit leed nog een verlies van 6 miljoen euro, maar dat is veel minder dan de 27 miljoen van het jaar ervoor. 

Tegenover het jaar ervoor zag Anderlecht vorig seizoen zijn omzet gevoelig stijgen: van 78,5 naar 101,2 miljoen euro. Als oorzaken haalt de club de uitgaande transfers van Sergio Gomez en Julian Duranville en de inkomsten uit de Conference League aan. "Maar ook de commerciële en operationele inkomsten stegen, opnieuw ondanks het missen van de play-offs", laat de club weten.

Een andere positieve trend is dat de loonkosten daalden met 4 procent tegenover het boekjaar ervoor. In 2022-2023 betaalde de club 54,7 miljoen euro aan lonen. "En dat ondanks de indexering van de lonen van het personeel en de impact van de nieuwe RSZ-regelgeving voor profvoetballers", aldus Anderlecht.

Wat wel steeg, gevoelig zelfs, zijn de operationele kosten. Die gingen met 10 procent de hoogte in tot 32,4 miljoen euro. De sterke stijging van de energieprijzen, de integratie van de Futures in 1B en de kosten die voor Europese verplaatsingen worden als redenen aangehaald.

Het operationele verlies (EBIT, Earnings Before Interest and Tax, dus voor de belastingen passeren), bedroeg vorig seizoen net geen 3 miljoen euro. Dat is heel wat minder dan de 27,4 miljoen euro van het seizoen ervoor.

Deze cijfers zorgen concreet voor een nettoverlies van 6,1 miljoen euro. Het jaar ervoor werd er netto een kleine winst van 1,3 miljoen euro genoteerd, maar dat kwam doordat Marc Coucke heel wat schulden had kwijtgescholden. 

Het Nieuwsblad wilde de jaarrekening zelf ook inkijken, maar deze is nog niet beschikbaar bij de Nationale Bank.

Bron: rsca.beanderlecht-online forum