Anderlecht slikt late gelijkmaker in spannende wedstrijd

ZONDAG, 17 DECEMBER 2023, 20:40 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft 1-1 gelijkgespeeld op Antwerp. In een spannende wedstrijd, waarin het spel snel op en neer ging, kwam Paars-wit vroeg op voorsprong via Leoni door een flater van Butez. Voor rust kregen beide teams goede kansen, maar Schmeichel was attent. Na rust verhoogde Antwerp de druk en Anderlecht kwam er alsmaar moeilijker uit. In de slotfase belandde een bal bij Ilenikhena die van dichtbij de gelijkmaker scoorde. Een draw in Antwerp is op zich niet slecht, maar net zoals in Genk heeft deze late gelijkmaker best een zure nasmaak. Ook al was die niet geheel onverdiend te noemen.

In laatste instantie werd een zieke Delaney vervangen door Stroeykens.

De eerste kans viel al na iets meer dan een minuut. Kerk profiteerde van een slechte pass van Leoni, maar plaatste de bal net naast. Anderlecht reageerde snel via Dolberg, al had de Deen beter Stroeykens aangespeeld. Na acht minuten klom Paars-wit op voorsprong. Butez liet een simpele voorzet van Sardella uit zijn handen glijden en Leoni stond op de juiste plaats om in doel te koppen. Een serieuze flater van de Franse doelman. Anderlecht tankte vertrouwen door de voorsprong. Dreyer kwam na een kwartier schuin voor doel, maar zette voor waar Alderweireld ontzette. Met zijn vorm had de Deen best zelf mogen proberen.

Na 20 minuten kwam Antwerp beter in de wedstrijd. Janssen lanceerde knap Kerk richting doel maar een ijzig kalme Schmeichel redde de poging met zijn been. Schmeichel stond vijf minuten later opnieuw paraat op een schot van Ekkelenkamp. Ook Anderlecht kreeg nog een enorme kans voor rust. In minuut 38 kreeg Dreyer een boulevard aan ruimte, maar de Deen probeerde het van ver terwijl hij tijd en ruimte had om het van dichter te proberen. Butez kwam goed uit en stopte de plaatsbal.

Na een evenwichtige eerste helft drukte Antwerp door. Aan de overkant raakte Dreyer de buitenkant van de paal met een plaatsbal. Het spel ging snel op en neer. Sardella kon net op tijd Bataille afstoppen. Voor Anderlecht probeerde Dolberg Butez tegenvoets te vloeren, maar zijn poging belandde aan de verkeerde kant van de paal. Anderlecht werd meer en meer achteruit gedrukt, maar het was ook regelmatig gevaarlijk als het onder de druk kon uitkomen. Zo hield Alderweireld een nieuwe poging van Dreyer tegen. Onnodig gemekker in een ietwat rommelige fase van de wedstrijd zorgde voor twee gele kaarten voor elk team.

Antwerp bleef drukken en Paars-wit zorgde nog nauwelijks voor gevaar. Schmeichel stak goed zijn hand uit toen Balikwisha de achterlijn haalde. Ilenikhena kreeg veel ruimte nadat Anderlecht toch nog eens naar voor was getrokken, maar Sardella blokte net op tijd zijn schot. In minuut 84' mochten Vazquez en Diawara opdraven om Dolberg en Stroeykens te vervangen.

In minuut 88' kwam Antwerp dan toch op gelijke hoogte. Alderweireld was mee ten aanval getrokken en zijn mislukte poging kwam terecht bij Ilenikhena die laag in doel besloot. Niet veel later had Antwerp een beetje geluk toen een terugspeelbal net naast het doel van Butez dwarrelde. Maar ook Anderlecht had geluk. Keita trapte in de toegevoegde tijd vanop afstand tegen de paal. In de allerlaatste minuut kwam Ilenikhena een voet tekort om op doel te besluiten. Lambrechts liet maar lustig doorspelen en daardoor moest Schmeichel nog ingrijpen op een schot van Janssen.

Zo moet Anderlecht opnieuw genoegen nemen met een draw in een topwedstrijd. Ondanks het gelijkspel, loopt het wel een punt uit op Gent, maar Union loopt ondertussen alsmaar verder uit. Debast kreeg in het slot zijn vijfde gele kaart van het seizoen en is geschorst tegen Genk. Vermoedelijk zal Sardella centraal naast Vertonghen komen te staan.