Anderlecht maakt zeer dure uitschuiver

ZATERDAG, 16 MAART 2024, 23:05 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht is met een 0-1 nederlaag serieus gestruikeld op de laatste speeldag tegen Kortrijk. Paars-wit speelde van bij de start veel te laks waardoor Kortrijk de evenknie was in het spel. Anderlecht bouwde nauwelijks een aanval in elkaar en Kortrijk bleef makkelijk overeind. Tien minuten voor tijd lag slecht ontzetten van Debast aan de basis van de 0-1 van Davies. Anderlecht had wel eens kunnen scoren, maar het speelde gewoon veel te slordig. Zo lijdt Anderlecht niet alleen hun eerst thuisnederlaag van het seizoen, Union kan opnieuw uitlopen en de achtervolgers kunnen dichterbij sluipen.

Anderlecht miste duidelijk de drive waarmee het begon in de laatste wedstrijden en daardoor kreeg Kortrijk alle tijd om rustig mee te spelen. In minuut tien moest Verschaeren, die ook vorige week werd vervangen na een blessure, al naar de kant en mocht Stroeykens toch opdraven. Hopelijk valt de blessure mee, want van enig contact was er geen sprake. Pas op het kwartier kon Anderlecht voor het eerst voor wat druk zorgen.

Het Paars-witte middenveld kon amper een bal bijhouden. Het uitvoetballen bestond heel vaak uit het blind diepsturen van ballen. In minuut 24 kreeg Debast wel een mogelijkheid na een vrije trap, maar een speler van Kortrijk wierp zich in de baan van het schot.

In minuut 36 kreeg Dolberg een mogelijkheid na een foutje van Pirard, maar de doelman was snel weer bij de les. Een mooi doelpunt van Dreyer werd wel afgekeurd vanwege een voet buitenspel. Aan de overkant had Anderlecht wat geluk toen de bal niet in doel belandde nadat Schmeichel een bal tegen Vertonghen ontzette. In de extra tijd kon Dreyer uithalen, maar zijn poging werd geblokt. Een eerste helft om snel te vergeten, wat ook duidelijk bleek uit Riemers lichaamstaal.

Paars-wit begon iets beter aan de tweede helft. Dreyer haalde uit met een dropshot in minuut 51. Mehssatou kreeg een hele grote kans op de 0-1 in minuut 55. Schmeichel kwam echter snel uit wat voldoende bleek om Mehssatou te doen twijfelen. Een paar minuten later kreeg Vazquez een kans nadat hij zijn bewaker uitkapte, maar hij besloot op Pirard. Op het uur besloot Riemer om nog twee gele risicopatiënten van stal te halen. Hazard en Leoni vervingen Vazquez en Delaney. Dolberg werd bediend in minuut 69 door Dreyer maar Mehssatou zette er zijn voet voor.

Tien minuten voor tijd kreeg Kortrijk een enorm cadeau van Debast die slecht ontzette in de voeten van Davies. De vlot scorende aanvaller ging aan de haal met de bal en besloot keurig in doel. Het doelpunt voor de bezoekers viel ondanks het geschenk zelfs niet helemaal uit de lucht. Een enorme opdoffer voor Paars-wit dat in de slotfase de scheve situatie nog moest proberen recht te trekken en nu eindelijk vol aan de bak moest.

Maar dat verliep bijzonder moeizaam omdat het nu eenmaal niet makkelijk is om plots in vijfde versnelling te rijden als je de hele rit hoogstens in tweede hebt gereden. In de extra tijd kon Dolberg voorzetten toen Pirard iets te ver uit doel stond, maar de Deen deed dat onzorgvuldig. Ook Hazard geraakte niet niet voorbij zijn verdediger. Verder geraakte een knoeiend Paars-wit niet meer.

De zet van Riemer om enkele spelers te behoeden voor een schorsing is dus als een boemerang in het gezicht van Paars-wit gevlogen. Een nonchalant gevoel daalde neer over de ploeg die dacht dat er toch altijd wel een paar ballen in het Kortrijkse doel zouden belanden.

Deze nederlaag moet zeer zwaar aankomen bij Paars-wit, al is het even afwachten wat Union doet in Antwerp. Net voor de Champions play-offs zo'n zwakke match spelen lijkt niet denderend voor het vertrouwen, zeker omdat vandaag de wil om te winnen totaal ontbrak. Het is uiteraard te vroeg om hierover te oordelen, maar als Anderlecht straks op een paar punten van Union strandt, kan het zeker eens terugdenken aan de povere balans van de wedstrijden tegen Standard en Kortrijk in de reguliere competitie (allebei 1/6). Door dit puntenverlies kan het ook maar beter de achtervolgers in de gaten houden die na de halvering van de punten ook Anderlecht weer in het vizier krijgen in de Champions play-offs.