Efficiënt Anderlecht boekt eenvoudige zege

WOENSDAG, 24 APRIL 2024, 22:33 - TCV

WEDSTRIJDEN Een efficiënt Anderlecht heeft Cercle Brugge met 3-0 geklopt. Anderlecht speelde niet denderend, maar sloeg toe wanneer mogelijk tegen een (ver)zwak(t) Cercle. Leoni bracht de thuisploeg op voorsprong en meteen daarna verdubbelde Dreyer de score na een fout van Cercle. In een saaie tweede helft maakte Leoni er nog 3-0 van na een flater van Warleson. Toch was er ook een demper op de feestvreugde. Zowel Dreyer als Schmeichel moesten vroegtijdig naar de kant en het valt te hopen dat hun blessures niet te ernstig zijn.

Na 20 seconden mocht Anderlecht van geluk spreken dat Schmeichel bij de les was. Na een run van de snelle Minda verhinderde hij dat Denkey al meteen kon scoren. Anderlecht wachtte rustig af. Dreyer kon uithalen na tien minuten, maar de Deen leverde een flauw schot af. Anderlecht leed veel balverlies bij het uitvoetballen en van combinaties of een echte aanval was er amper sprake.

Na 24 minuten kreeg Stroeykens wel een goede kans, maar hij moest meteen uithalen en kon de bal niet laag houden. Op het half uur trof Leoni wel raak. Op pass van Dreyer kreeg de middenvelder veel tijd en uiteindelijk rolde de bal in doel. Meteen na de aftrap ging Da Silva in de fout met een te slappe terugspeelbal. Dolberg ging er vandoor en leek iets te ver te lopen, maar hij bediende toch knap Dreyer die de 2-0 in het lege doel duwde.

Helaas moest Dreyer daarna met een hamstringblessure de wedstrijd staken. De efficiëntie van Dreyer is voor dit Anderlecht enorm belangrijk, maar de blessure zou volgens de eerste berichten niet te ernstig zijn. Zo moest Amuzu dus vroeger invallen dan gepland. Tijdens een counter kreeg Amuzu na 41 minuten enorm veel ruimte, maar Dolberg speelde hem iets te laat aan waardoor hij moest inhouden. Zijn plaatsbal strandde naast.

Na rust stond plots Colin Coosemans klaar aan de zijlijn. Schmeichel bleek last te hebben van de adductoren en werd uit voorzorg gespaard. In 2020 speelde hij met Gent zijn laatste wedstrijd in de competitie. Cercle leek na rust niet meteen een vuist te kunnen maken, al kreeg het wel een kansje in minuut 52. Leoni maakte nog voor het uur de wedstrijd dood. Leoni lette goed op en tikte in doel, al was het doelpunt een groot cadeau van Warleson die een eenvoudige bal liet glippen.

Op het uur moest Coosemans voor het eerst redding brengen op een poging van Olaigbe. Met de 3-0 voorsprong was controle houden voor Paars-wit voldoende. Riemer wisselde Delaney en Stroeykens voor Ashimeru en Vazquez in minuut 70. In minuut 83 keerde N'Diaye terug na dat hij in november geblesseerd raakte aan de adductoren. Coosemans moest nog paraat staan op een hard schot van Denkey. Vazquez kreeg nog een goede kans, maar werd onterecht afgevlagd voor buitenspel.

Anderlecht had geen probleem met Cercle, maar moet zondag naar Brugge voor het tweede luik van de confrontatie met de Bruggelingen die dan enkele spelers kunnen recupereren. De vraag is of Anderlecht zal kunnen rekenen op Schmeichel en Dreyer.