Duur puntenverlies voor Anderlecht

ZONDAG, 28 APRIL 2024, 18:15 - TCV

WEDSTRIJDEN Anderlecht heeft een slechte zaak gedaan in de titelrace door niet verder te komen dan 1-1 in Cercle Brugge. Het voetbalde gedurende het grootste deel van de wedstrijd ondermaats, al kwam het op voorsprong via Stroeykens. Topschutter Denkey miste een aantal maal en ook Stroeykens besloot over. Niet lang na rust scoorde Daland de gelijkmaker met een strak schot. Cercle was energieker dan een hulpeloos Anderlecht dat Coosemans mocht bedanken. In de slotfase werd Anderlecht toch wakker onder impuls van enkele invallers, maar noch Angulo, noch Delaney konden scoren. Anderlecht blijft nog wel aan de leiding omdat het hoger eindigde dan Club Brugge in de reguliere competitie. Union kan mits een zege vanavond ook terugkomen tot op een punt.

Een rustig begin van de wedstrijd van een door blessures geteisterd Anderlecht. Na acht minuten volgde wel een eerste aanval van Paars-wit via Leoni en Augustinsson. Vazquez kreeg een grote kans, maar besloot van dichtbij op de paal. Twee minuten later scoorde Stroeykens wel. Sardella speelde mooi Vazquez vrij. Warleson redde eerst, maar Stroeykens bleef rustig en plaatste de rebound in doel.

Cercle kon voor het eerst dreigen in minuut 18 via Denkey, maar de topschutter schoot ver naast. Na een half uur moest Coosemans voor het eerst tussenbeide komen. Hij reageerde snel om Denkey het scoren te beletten. Anderlecht had geen intentie om voortdurend de bal te hebben en probeerde uit te breken via Vazquez of Dolberg als aanspeelpunt, maar het vergat daarbij wel te voetballen.

Anderlecht had wel de controle, maar in minuut 41 volgde toch een ernstige waarschuwing. Na een slordigheid van Vertonghen en uitglijden van Sardella kreeg Denkey een grote kans op de gelijkmaker. De Togolees besloot gelukkig over doel. Anderlecht kwam er ook nog eens uit. Dolberg had een mooie passeerbeweging in huis en bediende Stroeykens, maar deze maal stond zijn vizier niet goed afgesteld. In de toegevoegde tijd kreeg Vazquez nog een kans, maar de Argentijn kon net niet bij de vrije trap van Rits.

Anderlecht bleef ook na de rust de lange bal hanteren en de afwachtende houding werd nu wel afgestraft door een energieker Cercle. Na een vrije trap belandde de bal bij Daland die laag en hard vanop afstand in doel besloot. Paars-wit moest proberen de koers te veranderen om op zoek te gaan naar de nieuwe voorsprong, maar het bleef bijzonder zwak in balbezit.

Denkey had genade met het kwakkelende Anderlecht en kopte al vallend naast in minuut 63. Paars-wit reageerde dan toch een keer na rust via Vazquez die attent reageerde op een terugspeelbal, maar te fel moest uitwijken. Delaney, vrijwel onzichtbaar vanmiddag, kopte naast op hoekschop. Riemer greep in door Amuzu en Ashimeru te brengen voor Dolberg en Leoni. Een kwartier voor tijd grepen Vertonghen en Coosemans gepast in op twee pogingen van Denkey. Daarna behoedde Coosemans zijn ploeg voor een achterstand door met een enorme reflex de 2-1 van Somers uit doel te halen.

In de slotfase werd Anderlecht plots wakker. In minuut 86 kreeg eerst de ingevallen Angulo een goede kans, maar Warleson kwam goed uit. Daarna volgde een warrige fase voor doel op hoekschop waarbij eerst Angulo (met de kop) en daarna Delaney een enorme kans lieten liggen. In de extra tijd liepen Amuzu en Angulo elkaar wat in de weg. Amuzu scoorde, maar stond buitenspel. In minuut 94 kreeg Daland een voorzet van Angulo tegen de hand, een vergelijkbare fase dan vorig weekend op Genk. Maar de penalty werd niet gegeven omdat de bal eerst nog het been van de Noor had geraakt. Anderlecht kreeg nog respijt, maar de laatste kans voor Vazquez strandde in de handen van Warleson.

Het gelijkspel is een serieuze streep door de rekening van Anderlecht. Gezien het moeilijke programma, de huidige vorm en de blessures, was het maximum tegen Cercle nodig. Anderlecht moet volgend weekend naar Union en staat daar mogelijk voor een kantelmoment in deze play-offs.