Analyse: tussen droom en werkelijkheid

ZONDAG, 16 SEPTEMBER 2012, 15:54 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Meer dan twee weken is het intussen geleden dat Anderlecht aan AC Milan, Zenit en Malaga werd gekoppeld. Uit de bestuurskamer klonken toen enkel positieve geluiden: Anderlecht mocht zich niet neerleggen bij de derde plaats.


AC Milan had met Zlatan Ibrahimovic en Thiago Silva twee sleutelspelers verloren en bij Malaga waren er financiële problemen, waardoor ze Santi Cazorla naar Arsenal hadden moeten laten vertrekken.

De laatste week van de transferperiode plaatste iedereen echter weer met beide voeten op de grond. AC Milan trok Nigel De Jong aan, Malaga versterkte zich met Javier Saviola en Roque Santa Cruz en Zenit spendeerde maarliefst negentig miljoen euro aan Axel Witsel en Hulk.

Op papier is Anderlecht in deze groep kansloos voor plaats twee en zelfs plaats drie. Voetbal wordt echter op gras gespeeld en niet op papier. Elke wedstrijd moet gespeeld worden en onderschatting door de tegenstander kan een trouwe bondgenoot worden.

Anderlecht speelt dinsdagavond de eerste groepswedstrijd op het veld van AC Milan, misschien wel meteen dé kans om punten te pakken. De Rossonieri kennen een heel matige seizoensstart met 3 op 9. Puntenverlies in eigen huis tegen Anderlecht zou een vroege crisis kunnen inluiden. De druk ligt dus bij de Italianen, die het bovendien zonder Montolivo, Pato en Robinho zullen moeten doen. Anderlecht kan dan weer complexloos spelen. De Brusselaars hebben niets te verliezen in San Siro. Milan moet, Anderlecht mag.

Puntengewin op de openingsspeeldag zou bovendien voor heel wat rust zorgen. Met één of meerdere punten op zak kan Anderlecht met een iets geruster gevoel Malaga ontvangen. Een nederlaag tegen Milan verplicht hen om minstens één en eigenlijk zelfs drie punten thuis te houden tegen de Spanjaarden om hun kansen op plaats drie niet te hypothekeren. Met 0 op 6 naar het ijskoude Sint Petersburg trekken is namelijk geen ideale situatie.

Onlangs vroegen we naar jullie inschatting voor onze kansen in deze groepsfase. De helft van de stemmers gokt op plek drie, die ons bij de laatste 32 van de Europa League zou brengen. zeventien procent onder jullie gelooft in plek één of twee. Tweeëndertig procent vreest de laatste plaats, waarvan acht procent zelfs aan het horrorscenario van 0 op 18 denkt. Meer dan tweeduizend mensen brachten hun stem uit.

Uiteraard is het goed dat het bestuur en de trainer er in geloven en moeten ze niet verkondigen dat we geen enkel punt zullen sprokkelen. Dat Anderlecht zich niet mag neerleggen bij plaats drie lijkt echter eerder praat om tickets te verkopen dan een realistische inschatting. Het ideale scenario is de derde plaats behalen en na Nieuwjaar nog enkele rondes overleven in de Europa League. De volgende ronde van de Champions League behalen lijkt eerder utopie.

Toch is niets onmogelijk. Apoel Nicosia leek vorig seizoen in de groepsfase kanslozer dan Anderlecht nu, maar bereikte toch de kwartfinale, waarin Real Madrid te sterk bleek. Nicosia trof vorig jaar in de groepsfase FC Porto, Shaktar Donietsk en… Zenit Sint Petersburg.

Is er een nieuw mirakel in de maak? U ziet het dinsdagavond vanaf 20u25 op 2BE.




Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.