TRANSFERS Het is een verzuchting die vele fans al maakten: Anderlecht haalde deze zomer zo'n 18 miljoen euro aan transfergeld binnen, maar spendeerde zelf slechts drie miljoen euro aan nieuwkomers. De reden waarom Anderlecht, net als de andere Belgische clubs, zo spaarzaam zijn met hun inkomsten deze zomer, lezen we vandaag in Het Laatste Nieuws.
Maar liefst 321 miljoen euro hebben de Belgische eersteklassers deze zomer geïnd aan transfersommen (cijfer afgesloten maandag 2 september om 14 uur). Dat is een verpulvering van het vorige record uit 2019. Dat stond op 230 miljoen euro. Daar tegenover staat 'slechts' 94 miljoen euro aan inkomende transfers. Het laagste cijfer sinds de coronazomer van 2020.
Anderlecht is dus lang niet de enige club die erg zorgzaam omspringt met de inkomende euro's. Enkel Kortrijk en Dender gaven meer uit dan dat ze binnenkregen op de tranfermarkt. We spreken dan wover sommen van enkele honderdduizenden euro's. Club Brugge bijvoorbeeld gaf 28 miljoen euro uit aan nieuwe spelers, maar rijfde wel voor 56 miljoen euro transfergeld binnen en is al zeker van 37 miljoen euro door deelname aan de Champions League.
Reden één: verplichting van positief eigen vermogen
Een eerste reden waarom de clubs minder uitgeven dan ze binnenkrijgen, is omdat de Pro League sinds twee jaar verplicht dat clubs hun eigen vermogen positief moeten maken of houden. Ter info: in de jaarrekening 2022-2023 die Anderlecht in november publiceerde blijkt dat de club een negatief eigen vermogen heeft van net geen 8 miljoen euro.
Reden twee: bom onder transfermarkt
De belangrijkste reden waarom de clubs een financiële spaarpot aanleggen, is volgens Het Laatste Nieuws een rechtzaak die het transfersysteem helemaal op zijn kop dreigt te zetten. Lassana Diarra ontbond in 2013 zijn contract bij Lokomotiv Moskou omdat de club zijn loon wilde verminderen. De rechtbank verplichtte hem om 10,5 miljoen euro schadevergoeding te betalen. Hierdoor liep hij een contract bij Sporting Charleroi mis.
Diarra trok daarop naar de rechtbank. Argumenterend dat een voetballer net zoals een gewone werknemer in staat moet zijn om van werkgever te kunnen veranderen. Dit najaar wordt er een uitspraak verwacht in dit dossier. "De advocaat-generaal liet al uitschijnen dat het transfersysteem in zijn huidige vorm de toets aan de Europese regelgeving niet doorstaat", aldus Het Laatste Nieuws. "Zo'n advies wordt meestal gevolgd door de rechters."
Voor hee wat Belgische clubs is de transfermarkt een verdienmodel. Als dat wegvalt, zien ze een put in hun begroting opduiken die op andere manieren gevuld zal moeten worden. Want welk transfersysteem er in de plaats zal komen, dat blijft een groot vraagteken.
Volgens professor sportrechtondernemingsrecht Robby Houben van de Universiteit van Antwerpen is "de huidige mercato heel waarschijnlijk de laatste normale transferperiode". Deze onzekerheid is de belangrijkste reden waarom heel wat clubs erg voorzichtig zijn op de transfermarkt en indien mogelijk een spaarpot aanleggen voor de komende jaren.
Ter info: vorig seizoen leden de Belgische profclubs een gezamenlijk verlies van ongeveer 200 miljoen euro. Wat zou dat geven als de massale transferinkomsten zouden wegvallen?
Bron: Het Laatste Nieuws (Niels Vleminckx)
Copyright © 2000-2024 - www.anderlecht-online.be - RSC Anderlecht unofficial fansite
Website by Anderlecht-Online VZW & OS Templates