Neerpede "place to be" voor jeugd

VRIJDAG, 28 SEPTEMBER 2012, 12:12 - Goofy
Anderlecht-Online No Image Found

Het lijkt er op dat Anderlecht weer een voorsprong genomen heeft tegenover Standard wat betreft de opleiding van jongeren. Lange tijd was Standard de place to be voor de jeugd maar nu neemt paars-wit die rol over.


Met jongeren als Bruno en Praet heeft Anderlecht weer enkele toptalenten in huis. Is dit onder andere te danken aan de infrastructuur in Neerpede? Ongetwijfeld maar er is meer dan infrastructuur alleen.

Het is niet omdat van den Brom vaak aanwezig is op de training van de -19 en -21, dat er niet verder in het buitenland gezocht wordt naar getalenteerde jongeren. "Een trainer kan de mentaliteit in een club volledig veranderen", aldus een ingewijde in het voetbal. "Dat betekent niet dat Anderlecht de scouting stopzet maar verwacht niet dat ze nog tientallen buitenlandse jongeren gaan volgen."

Door het vertrek van Charly Musonda Junior had men angst voor een exodus van jongeren (David Henen in eerste instantie) maar dat is uitgebleven. "Het is ook omdat Charly Musonda een uitzonderlijk talent is", aldus Bruno. "Er zijn veel goede jonge spelers bij Anderlecht maar een talent als hem zit er niet tussen."

Het lijkt er op dat de makelaars hun jongeren liever wat langer bij Anderlecht laten rijpen. "Wat veranderd is bij de jongeren is hun geduld om door te breken", aldus de verantwoordelijke van de beloften, René Peeters. "We weten dat sommige spelers minder snel volwassen zijn dan anderen. Soms moet je hun ouders en entourage duidelijk maken dat een rustige omgeving beter is om te ontplooien en dat het volwassen worden niet gerelateerd is aan talent."

Natuurlijk, met Bruno en Praet als voorbeeld zijn velen ongeduldig om door te breken. "Echter, sommige mensen moeten weten dat Massimo niet enkel over veel talent beschikt maar ook bijvoorbeeld over voorbeeldig gedrag."

Toch blijft de jaloezie beperkt tot enkelingen. Voor de meerderheid van de jongeren is Anderlecht een "trendy" club geworden dankzij de doorbraken van Praet, Bruno en Jordan Lukaku (al loopt hij wat vertraging op door een blessure). In de hoofden van veel jongeren is Neerpede nu uitgegroeid tot "the place to be".

Maar het is niet alleen dankzij een opener communicatiebeleid (Ketjes Club, wervingsdagen, ...) en de trainingen dat Anderlecht kan profiteren van meer interesse bij de jeugd. Het is ook dankzij van den Brom en de deelname van de beloften aan de NextGen die Paars-wit hot maken.

Bron: dhnet



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.