De weg naar de herfsttittel

VRIJDAG, 16 NOVEMBER 2012, 18:16 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

Anderlecht sloot zondagmiddag de heenronde af met een klinkende 6-1 overwinning tegen Club Brugge en kroonde zich zo tot herfstkampioen. Het leek ons een geschikt moment om een tussentijdse balans op te maken.


beginfase

Op 29 mei werd John van den Brom aangesteld als nieuwe trainer van Anderlecht. De Nederlander beloofde aanvallend voetbal, een 4-3-3 opstelling en een basisplaats voor de jonge Dennis Praet.

Praet scoorde in de (gewonnen) supercup tegen Lokeren, maar viel toen geblesseerd uit. van den Brom begon op de eerste speeldag van de competitie nog wel in een 4-3-3 opstelling, maar schakelde op het uur en bij een 1-0 achterstand toch om naar 4-4-2. Anderlecht nam in de slotfase alsnog een punt mee uit het Guldensporenstadion.

Paars-wit pakte negen op negen met de tandem De Sutter-Mbokani in de spits. Praet mocht op speeldag vijf nog eens aantreden in een veredeld B-elftal, dat gelijk speelde op het veld van Leuven. Nadien werd hij opnieuw naar de bank verwezen.

steil bergaf

In de daaropvolgende weken kwam Anderlecht niet verder dan 8 op 15. Met 19 op 30 kon van den Brom niet bepaald tevreden zijn over de competitiestart. De kwalificatie voor de Champions-League en het knappe gelijkspel op het veld van AC Milan maakten echter veel goed.

Op speeldag elf kwamen de 4-3-3 en Dennis Praet opnieuw bovendrijven door de neusbreuk van Mbokani. Anderlecht klopte Waasland-Beveren, maar ging in Sint Petersburg onterecht de boot in. Op speeldag 12 speelde Anderlecht zijn zwakste wedstrijd van het seizoen. Charleroi klopte een ontstellend zwak Anderlecht met 2-0. Praet werd al tijdens de rust gewisseld. Het had er alle schijn van dat hij dé kans om zich in de ploeg te knokken gemist had.

Met 22 op 36 had Anderlecht er een teleurstellende competitiestart opzitten. Bovendien lukte Anderlecht nog maar 20 competitiedoelpunten en wisten ze in de Champions-League zelfs nog geen enkele keer te scoren. Onder Jacobs, die een veel defensiever imago met zich meezeulde, had Paars-wit vorig seizoen na evenveel speeldagen zeven punten en zes doelpunten meer verzameld.

metamorfose

Anderlecht herpakte zich echter. Door de blessure en schorsing van Mbokani kreeg De Sutter zijn kans als enige diepe spits. De Sutter had met vijf doelpunten een belangrijk aandeel in ruime overwinningen tegen Gent en Mechelen. In Anderlecht kreeg Gent een forfaitnederlaag aangesmeerd en op het veld van Mechelen won Paars-wit met 1-4. Naast De Sutter manifesteerden ook de jonkies Praet en Bruno zich.

Door de terugkeer van Mbokani belandde De Sutter opnieuw op de bank. Dieumerci bezorgde Paars-wit zijn eerste thuisoverwinning in de Champions Leauge in negen jaar door vroeg in de wedstrijd het enige doelpunt te scoren. Op speeldag vijftien veroverde Anderlecht de herfsttittel door een fel gehavend Club Brugge met 6-1 te vernederen.

conclusie

Hoewel van den Brom het in het begin van het seizoen moeilijk had om zijn beloftes waar te maken, staat Anderlecht halverwege de reguliere competitie waar het hoort te staan. Tijdens een matig seizoensbegin hield enkel de kwalificatie voor de Champions-League de crisis weg uit het Astridpark. Dankzij een knappe eindsprint met vier overwinningen op rij zette Anderlecht de concurrentie echter op achterstand in de competitie en houdt het zelfs uitzicht op de tweede ronde van de Champions-League. De herfsttittel is binnen, maar de weg naar de tittel in de zomer is nog lang.



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.