Anderlecht op het kampioenenbal

WOENSDAG, 5 DECEMBER 2012, 16:43 - WauteRSCA
Anderlecht-Online No Image Found

De afgelopen jaren en maanden verkondigde vrijwel elke analist dat de Europa League het niveau was voor Belgische clubs. Tijdens de afgelopen campagne bewees Anderlecht echter dat het niet misstaat in de Champions League.


Anderlecht eindigde vierde en laatste in zijn groep van de Champions League. Toch was deze Europese campagne lang geen afgang. In een groep met de speelgoedjes van Vladimir Putin en Silvio Berlusconi, en Malaga dat zwaar boven zijn stand leefde, speelden de Brusselaars erg verdienstelijk. Ze verzamelden ‘maar’ vijf punten, maar dat hadden er net zo goed meer kunnen zijn.

Paars-wit speelde met een behoorlijk jonge ploeg, met Praet en Bruno als exponenten. Toch werd het enkel op speeldag twee weggespeeld door Malaga. In de andere vijf wedstrijden speelde het goed mee. Zowel thuis tegen AC Milan als op het veld van Zenit Sint Petersburg verdiende het beter dan een nederlaag. Gisteren zorgde voornamelijk het scheidsrechterlijke zestal er voor dat Anderlecht niet verder kwam dan een gelijkspel.

Wie beweert dat Anderlecht toch weer laatste eindigde in een makkelijke groep, is niet goed bij de les. AC Milan is niet meer wat het geweest is, maar blijft een grootmacht in Europa. Zenit Sint Petersburg haalde op het laatste moment nog voor meer dan 90 miljoen euro versterkingen binnen en Malaga was de op één na sterkste ploeg uit pot vier. (Enkel Borussia Dortmund lijkt nog een categorie sterker) In een poule met pakweg Barcelona, Manchester City en Cluj, Nordsjaelland of BATE Borissov zou dit Anderlecht nooit laatste geworden zijn.

Toch mag paars-wit niet wanhopen. De komende jaren is er een rechtstreeks CL-ticket voor de Belgische kampioen. Bovendien slaat de financiële crisis zwaar toe bij verschillende grote clubs en komt de invoering van de Financial fair-play steeds dichter bij. Het Europese voetbal zal eerlijker worden, en daar kunnen onze Belgische clubs enkel maar wel bij varen.

Mits een slim transferbeleid moet dit Anderlecht in staat zijn om zijn om zijn 32e titel te veroveren en volgend seizoen hoge ogen te gooien op het kampioenenbal.

Anderlecht kan het Europese toneel met opgeheven hoofd verlaten en zich in alle rust voorbereiden op de nieuwe campagne die binnen een slordige negen maand van start gaat.





Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.