Van Himst: "Anderlecht was Merckxiaans"

ZATERDAG, 29 DECEMBER 2012, 14:36 - Garrincha
Anderlecht-Online No Image Found

In Gazet van Antwerpen blikt Paul Van Himst terug op het jaar van Anderlecht. De clublegende heeft niks dan lovende woorden klaar. "In België overklassen ze alles en iedereen. Europees mag het volgend seizoen hoog mikken."


Over de landstitel:

"Een schande zou het geweest zijn als een andere ploeg nog met de titel zou gaan lopen zijn. Anderlecht had de meest talentvolle kern en die hoort te winnen. Volstrekt normaal dus dat ze kampioen geworden zijn."

Over de Europese campagne:

"Ze hebben boven verwachting gepresteerd en hadden met hun prestaties altijd moeten overwinteren. Het was een eervolle uitschakeling, die verraadt dat Anderlecht volgend seizoen hoog mag mikken in de Champions League. De top is te hoog gegrepen, maar Anderlecht moet voor geen enkel team uit de Europese subtop onderdoen."

Over de huidige competitie:

"Het werk en de verdienste van Van den Brom, die Anderlecht weer een identiteit heeft gegeven. Jacobs heeft zeker ook goed werk geleverd, maar ging toch vooral uit van de organisatie en van de verdediging. Van den Brom durft meer. Hij denkt offensief, met hem is er meer beweging en variatie. Bovendien liet hij afgeschreven spelers als Tom De Sutter en Sacha Iakovenko boven zichzelf uitstijgen en deinst hij niet terug om onervaren jongeren als Dennis Praet en Massimo Bruno maximaal in te zetten."

Over de zegereeks van tien wedstrijden:

"Bijna Merckxiaans. Natuurlijk was Eddy in zijn tijd nog van een ander niveau - wereldtop - maar als je je competitie zo domineert en alles wint, mag je de vergelijking wel maken. Nog meer omdat Anderlecht ook elke wedstrijd in handen neemt, steeds ten aanval trekt en tot het einde de kloof probeert uit te diepen. In België overklassen ze alles en iedereen."

Over de Gouden Schoen:

"Mbokani gaat hem winnen. Ook al heeft Proto Anderlecht dit jaar meermaals gered. Mbokani, samen met Proto en Vossen, wellicht in mijn top drie. Als Anderlecht in 2013 even succesvol wil zijn, moet de club Dieu houden."

Bron: Gazet van Antwerpen



Nieuwsreacties zijn tijdelijk niet beschikbaar. We werken aan een volledig nieuwe oplossing die spoedig beschikbaar zal worden gesteld.